Kalendar penanaman lunar penanaman tukang kebun dan tukang kebun untuk september 2020

Bagi banyak orang, akhir musim panas dikaitkan dengan penuaian. Terdapat perasaan bahawa musim pondok musim panas telah berakhir, dan waktunya telah tiba untuk berehat. September adalah bulan ketika pemindahan pra-dirancang atau penanaman pra-musim sejuk beberapa tanaman dibuat. Untuk memilih tarikh yang tepat untuk bekerja, tukang kebun dan kebun sayur menggunakan kalendar lunar untuk September 2020.

Fasa bulan pada bulan september 2020

Tubuh bulan melakukan pergerakan setiap bulan. Selama ini, keadaan bulan secara beransur-ansur berubah. Ia terdiri daripada 4 fasa berturut-turut:

 1. Bulan Baru, yang jatuh pada 28 September. Ini adalah keadaan yang dicirikan oleh kehadiran bintang pada garis lurus antara Matahari dan Bumi. Dengan Bulan Baru, bintang tidak dapat dilihat di langit.
 2. Bulan purnama yang berlaku pada 14 September. Pencahayaan pada permulaan Bulan Purnama akan diterangi sepenuhnya.
 3. Pertumbuhan bintang berterusan dari 1 hingga 13 September. Tempoh ini terbahagi kepada 2 suku. Suku pertama ditandai dengan kemunculan jalur sempit bintang baru, pada suku kedua ia mengambil bentuk penuh.
 4. Pereputan bintang berlangsung dari 15 hingga 27. Selama ini, cakera bertukar dari penuh menjadi jalur sempit.

Pengaruh fasa bulan terhadap penanaman

Menurut data kajian yang dikumpulkan, kitaran bulan berkait rapat dengan perkembangan tanaman. Fasa-fasa tersebut sesuai dengan jangka masa tertentu:

 • pertumbuhan intensif, serta pengembangan bahagian tanaman di atas tanah, diperhatikan semasa Bulan Berkembang;
 • peningkatan, pengembangan umbi atau bahagian akar yang lebih aktif bertepatan dengan penurunan bulan;
 • dengan Bulan Purnama atau Bulan Baru, penurunan pertumbuhan diperhatikan.

Siklus diambil kira semasa menjalankan kerja yang dijadualkan. Hari-hari ketika muncul bulan baru atau purnama digunakan untuk memberi rehat pada tanaman, tempoh ini disebut masa rehat.

Tanda-tanda zodiak pada bulan September

Pada bulan September, Bulan Baru jatuh pada masa dominasi tanda Virgo. Bulan purnama jatuh semasa dominasi tanda Pisces. Tempoh pertumbuhan dan penurunan jatuh pada tanda-tanda zodiak yang lain.

takwim tukang kebun

Kalendar pembenihan dan pendaratan lunar setiap hari untuk September 2020

Tukang kebun dan tukang kebun dipandu oleh maklumat yang disusun secara sistematik oleh kalendar penanaman dan penaburan bulan. Dengan itu, anda dapat menentukan tarikh yang paling sesuai untuk penanaman, dan juga hari-hari di mana tidak digalakkan menanam semula tanaman dewasa atau menyemai benih.

Menguntungkan

Bilangan yang sesuai semasa menyemai rumah hijau dengan biji lobak, kubis Cina, selada menyemai berbeza dengan tarikh yang dimaksudkan untuk menanam bunga atau pokok renek.

Jenis budayaTarikh
Tanaman sayur-sayuran3, 4, 11, 13, 23, 22
Bunga dan tanaman hiasan1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Belukar berry1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Tempoh yang tidak menyenangkan

Tempoh rehat atau rehat adalah nombor di mana Bulan Baru dan Bulan Purnama jatuh, serta beberapa hari selepasnya: 14,27,28,29.

tarikh pendaratan

Bila hendak menanam semula tanaman pada bulan September

Untuk menanam pokok renek, tanaman abadi, tempoh digunakan ketika bintang bulan memasuki tahap pertumbuhan aktif. Tempoh masa ini jatuh pada separuh pertama bulan September. Tanah tetap hangat dan mudah ditanam, sebelum timbulnya embun beku, tanaman mempunyai masa untuk menyesuaikan diri sepenuhnya dan menghilangkan akar baru.

Maklumat! Pada minggu pertama bulan September, adalah kebiasaan untuk membahagikan dan memindahkan tanaman abadi ke tempat baru.

petunjuk untuk tukang kebun

Apa kerja yang perlu dilaksanakan pada bulan ini

September sesuai untuk jenis pekerjaan tertentu. Udara tetap hangat, bumi dapat digali dengan bebas pada siang hari, tetapi sedikit embun beku mulai muncul pada waktu malam, embun turun pada waktu pagi.

Hari kering dan cerah sesuai untuk pembasmian kuman bilik simpanan tanaman dan penyediaan sayur. Ruang bawah tanah atau bilik bawah tanah berventilasi dan dirawat dengan cara khas. Tumbuhan perubatan yang dituai dikeringkan di bawah bangsal dan sayur-sayuran disediakan untuk simpanan selanjutnya.

Perhatian khusus diberikan kepada penyediaan kompos, yang ditinggalkan di dalam lubang untuk pematangan lebih lanjut. Untuk ini, rumput potong diletakkan di atas lapisan yang telah disediakan. Pada permulaan fros, kompot ditutup dengan kerajang dan papan.

meneteskan bumi

Permulaan bulan sesuai untuk peringkat pertama persenyawaan musim luruh. Komposisi mineral dengan kandungan fosforus dan kalium yang tinggi diperkenalkan, yang akan memenuhi tanah dan menjadikannya lebih subur untuk penanaman musim bunga.

Di Taman

Di kebun, kerja persiapan dilakukan, dan juga aktiviti pemindahan dilakukan:

 • menyediakan lubang untuk pemindahan;
 • pemangkasan cawangan kering;
 • keluarkan kumis semula jadi strawberi atau strawberi yang masih ada;
 • memindahkan semak berry;
 • menyuburkan semak beri dengan baja mineral;
 • merawat semak dari perosak atau penyakit.

Maklumat! Pekerjaan berkebun pada pemindahan, yang menyertai pembiakan konifer tahunan, dilakukan pada separuh kedua bulan September.

menyediakan lubang

Di Taman

Kerja kebun merangkumi penuaian. Ini berlaku untuk jenis tanaman akhir yang ditanam pada separuh kedua musim panas. Lobak, bit, bawang, dan tomato dituai untuk penuaian selanjutnya. Pada bulan September, mereka secara tradisional merancang untuk mengumpulkan dan menyusun biji kentang untuk penanaman musim bunga. Bawang digali sebelum hujan untuk mengeringkan mentol dalam cuaca kering dan cerah.

Selepas menuai, kerja dilakukan di laman web:

 • penanaman tanah, dengan mengambil kira tanaman sebelum musim sejuk;
 • menyemai baja hijau;
 • membajak;
 • menggali bumi;
 • persenyawaan plot tanah dengan kompos untuk pematangan musim bunga;
 • menjalankan aktiviti penanaman tanah untuk memusnahkan perosak yang masuk ke dalam tanah untuk musim sejuk.

membajak tanah

Di rumah hijau

Penanaman rumah hijau akan membolehkan anda mengumpulkan tanaman kecil setelah bermulanya musim sejuk. Hijau, kubis, beberapa jenis sayur-sayuran ditanam di bawah filem.

Keadaan rumah hijau sesuai untuk menanam saderi, selada, pasli, selasih. Mereka memilih jenis pematangan awal yang berjaya tumbuh sehingga separuh kedua bulan Oktober.

Rujukan! Pada akhir bulan September, mereka berencana untuk menanam chard, lada, dan pasli semak untuk tumbuh di ambang jendela.

Setelah menuai tanaman, rumah hijau dirawat dengan sebatian yang disediakan untuk melindungi daripada pembiakan perosak dan penampilan jamur.Menjelang akhir bulan, rumah hijau dihangatkan, retakan yang dijumpai ditutup.

tumbuh tanah

Ciri-ciri kerja pertanian di kawasan yang berbeza

Pekerjaan yang dilakukan tidak hanya bergantung pada jangka waktu yang ditunjukkan oleh kalendar lunar, tetapi juga pada ciri-ciri zon iklim:

 1. Di wilayah utara, penuaian dirancang untuk minggu pertama bulan September. Penyediaan tapak dilakukan pada separuh pertama bulan ini untuk mengecualikan kesan suhu rendah terhadap tanaman.
 2. Wilayah Krasnodar dan wilayah selatan yang bersebelahan dicirikan oleh suhu udara yang tinggi pada siang hari, yang berterusan sepanjang bulan September, oleh itu, kerja menuai dan menyiapkan laman web ini ditunda hingga separuh kedua bulan ini.

Pada musim gugur, adalah kebiasaan melakukan penyiraman sebelum musim sejuk. Ini adalah peristiwa pembasahan bumi terakhir. Kelembapan yang masuk akan menjadi satu-satunya sumber untuk tanaman yang ditanam pada musim sejuk. Prosedur ini dirancang bergantung pada petunjuk suhu di rantau ini. Sekiranya wilayah tersebut dicirikan oleh suhu yang lebih rendah pada separuh kedua bulan, maka penyiraman sebelum musim sejuk dirancang lebih awal.

bekerja pada musim luruh

Maklumat! Untuk Wilayah Krasnodar dan wilayah selatan yang berdekatan, penyiraman sebelum musim sejuk ditangguhkan hingga Oktober, kerana suhu udara tetap tinggi hingga akhir bulan.

Petua untuk tukang kebun

Pemindahan dan langkah-langkah untuk memproses laman web dilakukan sesuai dengan pengaruh kitaran bulan. Ini mendorong pertumbuhan tanaman yang ditanam secara intensif dan juga menjamin penyesuaian yang cepat untuk semak yang ditransplantasikan atau tanaman bunga abadi.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu