Kalendar penanaman lunar penanaman tukang kebun untuk bulan Julai 2020

Kalendar menyemai bulan untuk tukang kebun untuk bulan Julai 2020 adalah buku panduan, tanpanya lebih baik tidak memulakan kerja di kebun. Sekiranya anda melakukan perkara yang anda sukai, memeriksa hari kalendar, anda dapat mencapai hasil yang diinginkan dengan sedikit usaha. Kita tidak dapat mengabaikan lokasi Bulan relatif terhadap Bumi dan planet lain, kerana pengaruhnya terhadap tumbuh-tumbuhan sangat besar.

Pengaruh fasa bulan terhadap penanaman

Selama berabad-abad, tukang kebun telah memeriksa kalendar lunar. Sesungguhnya, Bulan mempunyai pengaruh yang kuat terhadap perkembangan tanaman. Bergantung pada fasa lunar, cecair dan tenaga bergerak naik atau turun. Ini bermaksud bahawa bahagian daratan tumbuhan dan akarnya tumbuh lebih baik hanya pada hari-hari tertentu dalam sebulan.

Sekiranya anda menjalankan kerja pada kalendar lunar, anda dapat meningkatkan hasil tanaman dengan ketara.

Setiap bulan baru dimulakan dengan Bulan Baru. Kemudian datang Bulan Waxing. Jus dan tenaga naik ke atas. Dalam tempoh ini, bahagian darat tanaman berkembang dengan lebih baik. Ini berterusan sehingga pertengahan bulan. Kemudian datang Bulan Purnama, diikuti dengan Fasa Waning. Dalam tempoh ini, sebaliknya, jus tanaman turun ke akar. Dalam tempoh bulan yang semakin berkurang, tanaman akar mendapat tenaga dan nutrisi maksimum.

Fasa bulan pada bulan Julai 2020

Pada bulan Julai, seperti bulan lain, Bulan melalui 4 fasa. Masing-masing mempengaruhi tanaman dan urutan berkebun.

Bulan Baharu

Bulan bermula dengan Bulan Baru. Hari ini bersamaan 2 Julai. Sebelum tarikh ini, fasa Menurun berlangsung selama hampir 2 minggu. Akar tanaman mengandungi tenaga dan nutrien maksimum. Sebarang kerja pada hari ini tidak diingini, kecuali untuk membersihkan rumpai. Bulan baru berlangsung tiga hari, iaitu, anda perlu mengambil kira 1 hari sebelum 2 Julai dan 1 hari selepas tarikh ini.

kalendar menyemai

Bulan penuh

Bulan Purnama datang pada pertengahan bulan. Menyemai, menanam, memangkas atau mencubit tanaman pada hari ini sebaiknya tidak dilakukan. Tarikh Bulan Purnama adalah 17 Julai (ditambah beberapa hari sebelum dan beberapa hari selepas itu). Tetapi pada hari ini, anda boleh membuang rumpai dan menyiangi tempat tidur.

Bulan Sabit Waxing

Sejurus selepas Bulan Baru, fasa bulan waxing bermula (3-4 hingga 15-16 Julai). Ia berlangsung hampir 2 minggu, iaitu hingga khatulistiwa bulan. Dalam tempoh ini, anda boleh melakukan apa-apa kerja dengan bahagian tanaman yang ditanam, termasuk menuai (beri, sayur-sayuran, buah-buahan). Biasanya pada bulan Julai tidak ada yang disemai atau ditanam. Tuai pada masa ini. Sekiranya anda mahu, anda boleh menanam sayur-sayuran, selada lagi, iaitu tanaman yang akan tumbuh di atas tanah.

kalendar bulan waxing

Menurun

Selepas Bulan Purnama, tempoh Bulan Waning bermula (dari 18-19 hingga 31 hari). Cecair dan tenaga mengalir ke akar. Fasa ini berlangsung selama 2 minggu - hingga akhir bulan Julai. Pada masa ini, anda dapat menanam atau menuai tanaman akar, memotong dahan, mencubit, mencubit bahagian tanah tanaman. Penuaian buah-buahan dan buah beri yang terletak di atas permukaan tanah dituai dengan baik semasa Bulan Berkembang.

Tanda-tanda zodiak

Selain Bulan, tanda-tanda zodiak mempengaruhi perkembangan tanaman dan kekerapan kerja di kebun atau kebun sayur. Mana-mana tanaman kebun atau tanaman hortikultur mempunyai empat elemen penting: akar, daun, bunga, buah. Setiap bahagian ini diperintah oleh tanda zodiak tertentu.

Ciri-ciri planet berkaitan dengan tumbuhan:

 1. Aquarius (18.19) adalah tanda tandus.
 2. Leo (4.5), Aries (23.24) adalah tanda tidak subur.
 3. Virgo (6.7), Gemini (1, 27,28,29), Sagitarius (13, 14) tidak subur.
 4. Libra (8,9,10), Capricorn (15,16) - subur.
 5. Scorpio (11,12), Kanser (3, 30,31), Pisces (20,21,22), Taurus (25,26) adalah tanda yang paling subur.

Kesan bermanfaat dari tanda-tanda zodiak pada bahagian tumbuhan:

 • di akar - Taurus, Virgo, Capricorn;
 • pada daun - Pisces, Cancer, Scorpio;
 • untuk buah-buahan - Aries, Leo, Sagittarius;
 • pada bunga - Libra, Gemini, Aquarius.

kalendar menyemai

Apa yang perlu ditanam pada bulan Julai mengikut kalendar lunar?

Julai adalah pertengahan musim panas. Operasi penanaman atau penaburan jarang dilakukan pada bulan ini. Ini adalah masa untuk menuai, menuai dan memulihara untuk musim sejuk. Pada puncak musim panas, mereka melonggarkan tanah untuk meningkatkan pengudaraan, menghilangkan rumpai, mencubit puncak tanaman, pucuk anak tiri, menyiram tumbuh-tumbuhan pada musim kemarau.

Sayur-sayuran, ramuan dan herba

Pada 2 minggu pertama bulan Julai, tanaman dapat ditanam di Bulan Berkembang yang akan berbuah di bahagian tanah. Tarikh berikut dianggap sangat baik: 11.12. Pada fasa tumbuh, anda boleh menanam sayur-sayuran, tomato, lada, timun, kubis, selada, strawberi, bunga (kecuali mentol).

menanam dalam fasa pertumbuhan

Selepas khatulistiwa, pada fasa Membunuh, anda boleh mula menanam tanaman akar. Tarikh paling subur: 20,21,22, 25,26 Dari separuh kedua bulan Julai, anda boleh menanam bawang, bawang putih, lobak, kentang, wortel, bunga buluh.

Taman buah

Pada bulan Julai, pengambilan ceri dan ceri manis bermula di kebun. Lebih baik melakukan kerja ini pada dekad pertama bulan ini. Selepas 17, anda boleh memangkas cawangan. Sebaiknya tanam anak benih pada fasa Berkembang, iaitu pada 2 minggu pertama bulan Julai.

Belukar, pokok dan katil bunga

Pada musim panas, adalah tidak diinginkan untuk memotong dahan, kerana jus akan mengalir dari mereka. Biasanya, prosedur ini dijalankan pada awal musim bunga - sebelum putus tunas, atau pada akhir musim gugur - setelah musim gugur daun. Lebih baik menanam pokok renek dan pokok pada musim luruh, tetapi mungkin juga pada musim panas, pada dekad pertama bulan Julai. Dari 4 hingga 15, masa terbaik untuk menanam bunga.

masa penanaman

Pada Bulan Waning, iaitu, setelah tanggal 17, anda dapat menyiram tanaman, melonggarkan tanah, dan membuang rumpai.

Rumput dan landskap

Lebih baik menyemai rumput dan menanam berkebun dari 4 hingga 15. Anda perlu memotong rumput dari 18 hingga akhir bulan. Menyiram tanaman mengikut keperluan, tetapi sebaiknya akar menyerap cecair semasa fasa Menurun.

Kerja apa yang perlu dilakukan di kebun dan di kebun mengikut kalendar lunar

Julai adalah puncak musim panas. Dalam tempoh ini, tanaman jarang disemai dan ditanam. Tetapi mereka mula menuai. Sayur-sayuran, buah beri dan buah-buahan dituai paling baik pada Bulan Berkembang, sementara ia mengandungi maksimum bahan berguna.

menuai

Tanaman akar dapat dituai pada fasa Menurun. Menurut kalendar lunar, dalam tempoh ini lebih baik memberi makan tanaman. Akar mengasimilasikan maksimum bahan berguna yang masuk ke dalamnya bukan sahaja dari tanah, tetapi juga dari bahagian tanah tanaman.

Penyiraman yang mencukupi mendorong fotosintesis. Dalam keadaan panas, anda boleh mengairi tumbuh-tumbuhan, bagaimanapun, lebih baik melakukan ini pada waktu petang atau awal pagi. Pada fasa penurunan, anda perlu melonggarkan tanah, membuang rumpai. Anda boleh mencubit tanaman, mencubit bahagian atas.

Kalendar lunar untuk tukang kebun untuk bulan Julai 2020

Menurut kalendar lunar, pada bulan Julai anda boleh melakukan sesuatu setiap hari di kebun atau di kebun sayur. Dari hari pertama bulan hingga pertengahan, anda boleh memilih tomato, timun, ceri, ceri.

Mulai 17 Julai, anda boleh menggali kentang awal, mengeluarkan wortel atau bit masak dari tanah.

Lebih baik membuang rumpai dari kebun segera setelah muncul, agar tidak mengambil nutrien dari tanaman yang ditanam. Benar, pada bulan Julai terdapat beberapa hari di mana disarankan untuk tidak melakukan apa-apa.

berkebun

Hari-hari yang menguntungkan

Hari subur yang sederhana pada Bulan Berkembang: 8.9.10. Terbaik: 11.12 Dibolehkan menanam tanaman berbuah dan bunga di atas tanah: dari 4 hingga 15hb.

Purata hari kesuburan di Bulan Waning: 27, 28, 29. Yang terbaik: 20, 21.22. Anda boleh menanam tanaman akar: dari 19 hingga 31hb.

Hari yang tidak menggembirakan

Dalam tempoh tersebut, lebih baik tidak memulakan kerja di kebun atau di kebun. Hari yang paling tidak menguntungkan: nombor 2 dan 17 (ditambah hari sebelum dan hari selepas tarikh ini). Tidak subur: 18.19.

hari yang menggembirakan dan tidak baik

Tanda tukang kebun pada bulan Julai

Untuk memahami alam dengan lebih baik akan membantu tanda-tanda yang telah diperhatikan dan diperhatikan oleh orang-orang selama bertahun-tahun, yakin akan kebenarannya dan menyampaikan pengetahuan mereka kepada keturunan.

Tanda untuk bulan Julai:

 1. Sekiranya labah-labah menenun jaring, ia akan kering.
 2. Sekiranya katak croak, ia akan hujan.
 3. Nyamuk terbang di kawanan - untuk cuaca baik.
 4. 6 Julai - kebiasaan mengumpul ramuan perubatan.
 5. Embun kuat di Ivan Kupala (7 Julai) - untuk penuaian timun.
 6. Hujan di Samson (10) - hingga hujan yang berpanjangan hingga musim luruh.
 7. Sekiranya tidak ada embun pada waktu pagi, hujan akan segera tiba.
 8. Omelyan datang (ke-31), menjumpai cendawan, buah beri, diperintahkan untuk menuai.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu