Hari-hari yang baik dan tidak baik pada bulan April untuk penanaman mengikut kalendar lunar tahun 2020

Banyak penanam sayur dan tukang kebun menggunakan kalendar lunar tukang kebun untuk April 2020. Ini membantu orang menentukan masa yang optimum untuk menanam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, serta memilih hari untuk menyiram dan memberi makan tanaman yang sudah ditanam.

Pengaruh fasa bulan pada penanaman

Sebilangan orang berpendapat bahawa fasa bulan tidak mempengaruhi penanaman dengan cara apa pun, tetapi ini tidak berlaku. Pada bulan April tahun ini, mereka tidak hanya mempengaruhi bahagian udara anak benih, tetapi juga sistem akarnya. Menanam benih pada hari lunar tertentu dapat meningkatkan buah anak benih, dan juga mempercepat perkembangannya pada masa-masa tertentu.

Pada dua puluhan bulan April, penanaman, pelonggaran tanah dan penyiangan mesti ditinggalkan, kerana ini memberi kesan negatif terhadap kesihatan anak benih. Selama periode ini, tanaman rentan terhadap infeksi dengan penyakit yang menyebabkan perkembangan rimpang rawan. Oleh itu, untuk mengumpulkan banyak buah masak, anda mesti membiasakan diri dengan kalendar menyemai bulan, yang menunjukkan semua tarikh yang baik dan tidak baik.

Fasa bulan pada bulan April 2020

Bukan rahsia lagi bahawa fasa bulan dapat memberi kesan negatif atau positif terhadap perkembangan dan pertumbuhan kebanyakan tanaman. Untuk memanfaatkan pengaruh mereka dengan betul, anda perlu membiasakan diri dengan fasa bulan untuk bulan April tahun ini. Terdapat empat fasa:

 • Bulan Baharu. Masa yang paling tidak sesuai untuk menanam sayur. Semua anak benih yang ditanam pada bulan baru tidak berakar dengan baik di tapak dan tumbuh dengan perlahan. Tempoh bulan baru hanya tiga hari, dan bermula pada 5hb.
 • Bulan Sabit Waxing. Adalah perlu untuk melakukan kerja kebun semasa bulan tumbuh. Pada masa ini, semua bunga, herba, sayur-sayuran dan buah-buahan menyerap tenaga bulan, yang menyumbang kepada perkembangannya. Fasa ini bermula pada 8 April dan berlangsung sehingga 18hb.
 • Bulan penuh. Tempoh bulan purnama juga dianggap sebagai masa yang tidak baik untuk menanam benih atau menanam semula benih bercambah. Pada bulan purnama, anda hanya boleh memberi makan, menyiangi dan menyemburkan tanaman. Bulan purnama bermula pada 19 April dan berlangsung satu hari.
 • Bulan hilang. Pada hari-hari seperti itu, disarankan untuk menanam tanaman akar dan anak benih bulat, kerana kerana bulan yang semakin berkurang, semua tenaga akan diarahkan ke bawah. Fasa bermula pada 20 dan berakhir sepuluh hari kemudian.

kalendar bulan

Penemuan zodiak bulan pada bulan April 2020

Untuk menentukan hari yang baik dan tidak baik untuk menanam tanaman sayur-sayuran, anda harus menghadapi kedudukan bulan yang zodiak.

Hari pendaratan yang menggembirakan

Terdapat beberapa tanda zodiak yang menyumbang kepada pengembangan dan produktiviti tanaman yang ditanam. Tanda-tanda zodiak subur di mana bulan mungkin berada termasuk yang berikut:

 • Anak lembu. Tanda feminin subur yang mengaktifkan pada 7 dan 8.
 • Kanser. Ia dianggap sebagai tanda paling produktif, berlaku pada 11 hingga 12 April.
 • Scorpio. Bulan di Scorpio mendorong pertumbuhan banyak sayur-sayuran. Penemuan zodiak bermula pada 20 dan berakhir pada keesokan harinya.
 • Capricorn. Tanda wanita duniawi, di mana fasa bulan memasuki dari 24 hingga 26.

kalendar bulan

Hari yang tidak menggembirakan

Tanda tandus termasuk:

 • Aries. Semasa Bulan berada di Aries, anda tidak boleh menanam pokok, sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu, dikontraindikasikan untuk menanam pada 4 dan 6 April.
 • Kembar. Tanda lelaki udara, yang berlaku pada 9 dan 10.
 • Virgo. Kehadiran zodiak di Virgo bermula pada 16 dan berakhir dalam sehari.

Apa yang perlu ditanam pada bulan April mengikut kalendar lunar?

Ramai yang berminat dengan apa yang hendak ditanam pada bulan April mengikut kalendar menyemai bulan. Terdapat beberapa tanaman yang dinasihatkan oleh pekebun berpengalaman untuk menanam pada pertengahan musim bunga. Ini termasuk:

 1. Kekacang. Pada bulan April, tukang kebun dapat menanam kacang dengan kacang polong dengan selamat. Pemilik rumah hijau dan struktur rumah hijau dapat menanam kacang. Lebih baik menanamnya di luar rumah sedikit kemudian, pada pertengahan Mei.
 2. Pucuk Brussels. Tumbuhan ini mempunyai musim tanam yang panjang dan oleh itu ditanam selewat-lewatnya 8-10 hari.
 3. Kubis putih. Untuk penanaman awal musim bunga, varieti kubis putih awal digunakan.
 4. Kentang. Banyak tukang kebun pada separuh pertama April menanam kentang di kebun. Sebelum ini, semua bahan penanaman dipanaskan dan dirawat dengan perangsang.

kalendar bulan

Kerja bermusim April di kebun dan di kebun

Selalunya, kerja di kebun dan kebun bermula pada bulan April, kerana pada bulan ini frosts musim sejuk berakhir dan anda boleh mula menanam tanaman.

Pertama, kebun dan kebun dibersihkan dari sisa-sisa tanaman atau rumpai yang mungkin kekal di lokasi dari musim lalu.

Mereka mesti dibakar, kerana mungkin mengandungi agen penyebab penyakit kulat. Selepas itu, tanah mesti disenyawakan dan tepu dengan nutrien. Untuk memberi makan, bahan organik dan baja mineral digunakan, yang mengandungi nitrogen, fosfor, kalsium, magnesium dan kalium.

Untuk pokok dan pokok renek

Beberapa orang terlibat dalam menanam pokok renek dan pokok pada bulan April. Sebaiknya anda membiasakan diri dengan cara menanam tanaman tersebut dengan betul.

kalendar bulan

Mendarat

Belukar dan pokok ditanam pada tarikh penanaman yang baik pada bulan April. Pada masa yang sama, mereka menggunakan anak benih yang kuat, yang mempunyai sistem akar yang terbentuk. Pertama, parit kecil dibuat di tapak, di mana anak benih diletakkan dalam kedudukan tegak. Kemudian mereka ditaburkan dengan tanah dan diremas. Untuk membuat tanaman mula lebih cepat, mereka segera disiram dengan air yang dipanaskan.

Pemangkasan

Mereka terlibat dalam pemangkasan pokok dan semak pada separuh kedua bulan April, ketika udara menghangat hingga 8-10 darjah Celsius. Pakar menasihatkan pemangkasan ranting mati atau patah yang tidak akan pernah membuahkan hasil. Anda juga perlu menyingkirkan dahan yang terkena penyakit. Untuk pemangkasan, gunakan pemangkas biasa atau gergaji kebun.

kalendar bulan

Graft

Vaksinasi mesti dilakukan pada musim panas, pada separuh pertama bulan Jun. Untuk ini, stok dengan scion dibasahi dengan stimulator. Setelah menyambung ke stok, cantuman dibalut dengan filem pelekat atau pita elektrik. Ia dikeluarkan dari tanaman setelah sebulan setengah.

Penyakit dan kawalan perosak

Bukan rahsia lagi bahawa banyak tanaman yang ditanam boleh jatuh sakit dengan penyakit berbahaya. Sebaiknya anda membiasakan diri dengan ciri-ciri pengendalian perosak dan penyakit pada peringkat penanaman yang berbeza.

penjagaan anak benih

Penjagaan anak benih

Untuk mengelakkan anak benih muda dijangkiti patologi virus atau kulat, perlu menyemburkannya secara berkala dengan persediaan biologi.

Juga, anak benih harus diterangi dengan baik dan disiram secara berkala dengan air yang dipanaskan.

Menanam anak benih

Dalam proses menanam anak benih, anda perlu memastikan bahawa dia selalu mendapat jumlah berpakaian yang betul. 2-3 kali seminggu, periuk diberi makan dengan sebatian organik dan mineral. Sekiranya ini tidak dilakukan, anak benih akan menjadi lemah dan lebih kerap sakit.

kalendar bulan

Menanam sayur di tanah

Sebelum menanam semula anak benih ke tempat tumbuh tetap, semua tempat tidur disembur dengan agen racun kulat dan disiram dengan air rebus, yang memusnahkan patogen penyakit kulat.

Tanah dan baja

Agar tanaman yang ditanam tidak mati kerana serangan serangga atau penyakit, perlu membaja kawasan ini secara berkala. Kekebalan anak benih dapat ditingkatkan dengan memberi makan magnesium, nitrogen, kalsium dan fosfor.

menanam pokok

Kalendar bunga untuk bulan April

Sebilangan besar penanam mula berkebun pada bulan April.

Menyemai dan menanam bunga pada bulan April

Pada awal bulan, anda boleh mula menanam bunga. Sebelum ini, taman bunga disediakan dan dibersihkan dari kotoran dan rumpai. Kemudian tanah digali di dasar bunga dan baja ditambahkan, yang menormalkan tahap keasidannya.

Pembiakan bunga pada bulan April

Pada bulan kedua musim bunga, anda boleh membiakkan bunga berikut:

 • akhir bulan dianggap sebagai tempoh yang baik untuk pembiakan pucuk phlox;
 • separuh pertama bulan April sesuai untuk membahagi dan menanam semak lupin;
 • pada hari kedua puluh, keratan petunia dikumpulkan dan ditanam.

kalendar bulan

Tanda-tanda tukang kebun dan tukang kebun untuk April 2020

Terdapat beberapa tanda yang popular di kalangan tukang kebun:

 • hujan lebat pada akhir bulan menunjukkan hasil panen yang baik;
 • angin sejuk di Eutychia - kepada tanaman musim bunga yang tidak berbuah;
 • mendung April - untuk musim panas yang hujan.

Kesimpulannya

Orang yang merancang untuk menanam tanaman pada bulan April harus membiasakan diri dengan kalendar lunar untuk bulan ini. Dengan itu, anda dapat mengetahui hari-hari terbaik untuk bekerja di kebun dan kebun.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu