Kalendar penanaman lunar untuk tukang kebun untuk bulan Jun 2020

Mematuhi cadangan kalendar penaburan bulan untuk bulan Jun 2020 membantu mencapai hasil yang sangat baik dalam menanam tanaman. Semasa menjalankan kerja berkebun, dengan mempertimbangkan fasa bulan, adalah mungkin untuk mendapatkan tanaman yang lebih kuat dan lebih baik. Berkat ini, parameter hasil meningkat dengan ketara, tanaman kurang sakit dan praktikalnya tidak menghadapi serangan perosak.

Nilai kalendar lunar untuk penduduk musim panas

Fasa bulan mempengaruhi sistem akar dan bahagian tanah tanaman. Kerja penanaman pada hari-hari tertentu dalam kitaran bulan membantu meningkatkan parameter percambahan, mempercepat proses pertumbuhan, dan meningkatkan perkembangan buah.

Namun, ada hari di mana lebih baik menahan diri dari menanam, menyiram, atau melonggarkan. Pelanggaran cadangan ini menimbulkan kerosakan pada tanaman, memperlambat perkembangannya atau memprovokasi proses pembusukan dalam sistem akar.

Untuk mendapatkan hasil panen yang baik pada tahun 2020, anda harus memusatkan perhatian pada kalendar menyemai bulan. Sangat penting untuk mempertimbangkan cadangannya semasa menanam tanaman tahunan dan anak benih.

Sebaiknya lakukan kerja tersebut dengan bulan yang semakin meningkat. Sebaiknya lakukan sebelum bulan purnama. Dengan kedatangan bulan baru, tindakan seperti itu harus ditinggalkan.

Tanaman yang ditanam sebelum bulan purnama menunjukkan pertumbuhan yang baik.

tanam dalam bekas

Pengaruh fasa bulan terhadap penanaman

Terdapat beberapa fasa bulan, di mana tarikh pendaratan bergantung:

 1. Bulan Baru adalah saat paling tidak baik untuk berkebun dan berkebun. Pada masa ini, dilarang melakukan kerja penanaman atau menanam tanaman. Tempoh buruk hanya berlangsung selama 3 hari.
 2. Bulan yang semakin meningkat - ia meningkat dengan sendirinya dan mengarahkan tenaga ke atas. Ini adalah masa yang tepat untuk bekerja dengan tanaman yang berada di atas tanah. Ini termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan. Kategori ini juga merangkumi bunga dan kehijauan. Tumbuhan boleh ditanam, dicangkokkan dan karya lain.
 3. Purnama - pada masa ini dilarang menanam sayur, pokok, semak. Detik ini hanya berlangsung selama 1 hari. Dalam kes ini, diperbolehkan menyiangi tempat tidur, menggunakan baja, dan menjalankan rawatan dari serangga berbahaya.
 4. Waning Moon - tenaga mengalir ke bawah. Oleh itu, disarankan untuk menjaga tanaman buluh dan tanaman akar.

menanam tanaman

Fasa bulan pada bulan Jun

Terdapat beberapa fasa bulan. Pada tahun 2020, mereka bermula pada jangka masa berikut:

 1. Bulan Baru - 3.06.
 2. Suku pertama - 10.06.
 3. Bulan Purnama - 17.06.
 4. Suku ketiga - 25.06.

fasa bulan

Bulan dalam tanda-tanda zodiak pada bulan Jun

Semasa menjalankan kerja penanaman, anda dapat memusatkan perhatian pada tanda zodiak bulan ketika ini:

 1. Taurus - dari 31 Mei hingga 2.06. 1.06 anda boleh menanam selada dan lobak. Ia dibenarkan untuk menggali kentang awal dan tanaman bulat. 2.06 tidak digalakkan bekerja dengan tanaman.
 2. Gemini - 2-4 Jun. Pada masa ini, bulan baru datang. Oleh itu, tidak digalakkan bekerja dengan tanaman.
 3. Kanser - 4-6 Jun. 4.06 kerja kebun dilarang. 5-6.06 anda boleh menanam tanaman labu, semua jenis kubis, kacang, kacang polong, sayur-sayuran. Ia juga dibenarkan menanam baja hijau, menggunakan baja mineral, merawat tanaman.
 4. Leo - 6-9 Jun. Dalam tempoh ini, anda dapat mengumpulkan benih, menuai jerami, mengurus tanaman.
 5. Virgo - 9-11 Jun 9.06 anda boleh memindahkan misai strawberi, memotong tanaman, memindahkan tanaman tahunan ke tempat baru. Juga dibenarkan untuk melakukan pemangkasan tanaman hiasan secara formatif. 10 Jun, bulan memasuki suku kedua, oleh itu penanaman dilarang.
 6. Libra - 11-13 Jun. Pada masa ini, anda boleh menanam kacang, kekacang, timun. Mereka juga menanam baja hijau, memotong tanaman, melakukan pemangkasan formatif dan merawat tanaman.
 7. Scorpio - 13-15 Jun. Dalam tempoh ini, ia dibenarkan untuk memindahkan mentimun dan zucchini. Anda juga boleh menanam kacang merah, kacang, kubis, hijau, siderate. Ia dibenarkan untuk menyiram tanaman, menggunakan baja mineral, membersihkan tanah.
 8. Sagitarius - 15-17 Jun. Bulan purnama diperhatikan pada 16-17, oleh itu kerja penanaman tidak dijalankan. Pada 15 Jun, anda boleh menanam bawang, kubis merah, mengumpulkan biji.
 9. Capricorn - 17-20 Jun. Dalam tempoh ini, ada bulan purnama, oleh itu tidak digalakkan menanam tanaman. 19.06 anda boleh menanam rutabagas dan lobak, menggali tanaman bulat, tanaman air dan menggunakan baja organik.
 10. Aquarius - 20-22 Jun. Pada masa ini, anda dapat menjaga kebun, menjalankan rawatan penyakit dan serangga, memotong pokok hiasan.
 11. Pisces - 22-25 Jun. Selama ini, disarankan untuk meletakkan kompos, menyiram tanaman dan menggunakan baja organik.
 12. Aries - 25-27 Jun. 06.25 Bulan memasuki suku keempat. Pada masa ini, kerja penanaman tidak boleh dijalankan. Pada 26-27, anda boleh menggali kentang awal, menyemburkan tanaman, dan membuat jerami.
 13. Taurus - 27-30 Jun. Selama ini, kentang awal dan tanaman buluh harus digali setelah berbunga. Anda juga harus menjaga kebun - menyiram, menggunakan baja organik, membuang rumpai.

bulan dalam tanda-tanda

Kalendar lunar tukang kebun untuk Jun 2020

Pada tahun 2020, terdapat beberapa hari yang baik dan buruk untuk berkebun.

Hari-hari yang menguntungkan pada bulan Jun

Untuk memilih hari terbaik untuk menjaga tanaman, anda harus membaca cadangan kalendar lunar.

Untuk menyemai dan menanam bunga dan tanaman dalaman

Kerja penanaman dapat dilakukan pada hari-hari seperti pada bulan Jun:

 • biji bunga tahunan ditanam 10-17;
 • benih tanaman dwitahunan dan tanaman tahunan ditanam 10-17;
 • bunga dalaman dan tanaman rumah hijau ditanam 10-17;
 • tanaman buluh dan umbi ditanam 1 dan 24-29.

tukang kebun di negara ini

Untuk menyemai dan menanam tanaman sayur-sayuran

Semasa menanam sayur, anda harus memilih tarikh Jun berikut untuk tanaman yang berbeza:

 • tomato, physalis - 10-17;
 • tembikai, labu, zucchini, timun, semangka - 10-17;
 • lada, terung - 10-17;
 • semua jenis kubis - 10-17;
 • hijau - 1 dan 24-29;
 • bawang - 1 dan 24-29;
 • kentang - 1 dan 24-29.

Untuk menanam semak beri

Tanaman beri seperti strawberi, raspberi, strawberi, gooseberry, currant harus ditanam pada 10-17.06.

menanam anak benih

Untuk menanam dan merawat pokok dan pokok renek

Menanam dan merawat pokok buah-buahan seperti epal, ceri manis, ceri, plum, pir berharga 10-17.06.

Hari yang dilarang untuk ditanam dan ditinggalkan pada bulan Jun 2020

Pada masa yang sama, ada hari yang tidak berjaya untuk menanam:

 • 06 - bulan baru;
 • 06 - bulan purnama.

Ciri-ciri pekerjaan pertanian di pelbagai wilayah

Kalendar lunar serba boleh.Itu tidak bergantung pada lokasi laman web. Walau bagaimanapun, tukang kebun pemula harus memastikan dengan teliti mempertimbangkan pilihan jenis tanaman untuk ditanam. Ini mesti dilakukan dengan mengambil kira ciri iklim kawasan dan langkah-langkah agroteknik yang diperlukan.

Tanaman yang suka panas harus ditanam di tanah pada waktu yang sesuai dengan keperluan mereka. Tidak disyorkan untuk melakukan kerja penanaman lebih awal, walaupun terdapat nasihat kalendar lunar.

bekerja di laman web

Tanda-tanda rakyat tukang kebun pada bulan Jun

Terdapat banyak tanda rakyat:

 1. Petir yang kerap menjanjikan penuaian yang kaya.
 2. Sekiranya rowan mekar dengan banyak pada Elena Lenoseyka, yang jatuh pada 3.06, hasil panen rami dapat diharapkan. Sekiranya cuaca buruk pada hari ini, maka musim luruh akan sama.
 3. Sekiranya terdapat banyak kerucut di pohon cemara, anda pasti mengharapkan hasil panen timun yang banyak.
 4. Malam yang hangat menjanjikan banyak buah.
 5. Sekiranya hujan turun dengan lebat, anda semestinya menuai hasil yang baik.

Mematuhi cadangan kalendar penanaman lunar membolehkan anda menanam tanaman yang kuat dan berdaya maju dan mendapat hasil yang baik. Dalam kes ini, perlu dipertimbangkan ciri-ciri tanaman itu sendiri.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu