Kalendar penabur lunar tukang kebun dan tukang kebun, jadual kerja untuk Oktober 2020

Lebih baik melakukan langkah-langkah agroteknik dengan memperhatikan kalendar penanaman lunar tukang kebun dan tukang kebun profesional untuk Oktober 2020. Dengan pertolongannya, dapat mengelakkan banyak kesilapan semasa kerja pertanian penting. Mengetahui tarikh bulan yang baik, anda boleh mengira tarikh penanaman yang disukai dengan betul, dan kemudian - untuk menuai hasil yang sangat baik.

Fasa bulan pada Oktober 2020

Bulan, sebagai satelit bumi, mempengaruhi pergerakan getah di dalam tumbuhan. Keadaan dan perkembangan banyak tanaman kebun dan hortikultura bergantung pada lokasinya yang relatif dengan Bumi.

Fasa bulan Oktober:

  • Berkembang (1 ... 13);
  • Bulan Purnama (14);
  • Berkurang (15 ... 27);
  • Bulan Baru (28).

Bagaimana tanda-tanda zodiak mempengaruhi tanaman

Pada bulan Oktober, bulan berhenti di setiap 12 tanda zodiak. Kedudukan satelit ini berbanding planet lain dan relatif dengan Bumi mempengaruhi tumbuh-tumbuhan. Keadaan tanaman dan petunjuk penuaian masa depan bergantung pada lokasi bulan.

Apabila Bulan berada dalam tanda subur, disarankan menanam tanaman pada tarikh seperti itu. Terdapat tanda-tanda yang memberi kesan negatif pada pelbagai tanaman. Subur adalah: Kanser, Pisces, Scorpio, Taurus, Libra, Capricorn. Produktif relatif: Virgo, Sagittarius, Gemini. Mandul: Aries, Leo, Aquarius.

Apa aktiviti pertanian yang dapat dilakukan pada bulan Oktober:

  • memetik buah: Scorpio (1.2), Sagittarius (3.4), Capricorn (5.6), Pisces (10.11), Sagittarius (30.31).
  • pengumpulan tanaman akar, menanam anak benih pokok: Taurus (15.16), Gemini (17.18.19), Kanser (20.21), Virgo (24.25), Libra (26.27).

kalendar Oktober

Hari kalendar yang baik untuk penanaman yang berjaya

Jadual kerja pertanian untuk bulan Oktober:

Bilangan bulanJenis pekerjaan
1…6musim sejuk menyemai pasli, dill, pelbagai salad, sorrel, arugula
7…9menuai daun, membersihkan tapak
10…11musim sejuk menyemai kehijauan
13 ... 15 hari Bulan Purnamapembersihan kebersihan
16…21musim sejuk menanam bawang, bawang putih, wortel, lobak, bit; menanam anak benih, menanam semula pokok renek, menanam bunga bulbous
22…23persenyawaan, pengisian kelembapan
24…26penanaman musim sejuk bunga bulba dan tanaman kebun akar umbi
27 ... 29 hari Bulan Barulangkah kebersihan, pemangkasan
30…31menyemai musim sejuk dill, pasli dan salad

hari-hari yang menguntungkan

Tanaman apa yang disyorkan untuk ditanam pada bulan yang semakin berkurang

Mereka menjalankan penanaman bawang podzimnyu bawang, bawang putih, wortel, lobak, bit. Dari 15 hingga 27, mentol tulip, hazel grouse, daffodil, lili ditanam. Pada dekad kedua bulan Oktober, pokok dan pokok renek muda ditanam.

Apa tanaman yang akan ditanam di Bulan Berkembang

Dari 1 hingga 13, biji pasli, selada, bayam disemai. Tanaman ini hanya akan tumbuh pada musim depan. Hijau pertama akan muncul pada awal musim bunga.

Masa yang salah untuk menaiki kapal terbang

Pada hari Bulan Purnama (13 ... 15) dan Bulan Baru (27 ... 29) mereka berusaha untuk tidak melakukan apa-apa di padang. Adalah tidak diingini untuk terlibat dalam pekerjaan pertanian ketika bulan itu di Aquarius (7 ... 9), Aries (12 ... 14), Leo (22-23).

mendarat di tanah

Takwim penjagaan tanaman untuk Oktober 2020

Pada bulan Oktober, aktiviti pertanian dijalankan bergantung pada lokasi bulan. Pada musim gugur, mereka menggali tanah, membuang rumpai, menggunakan baja, dan melakukan pembersihan tanah. Pada bulan Oktober, pokok dan semak dijaga, bunga abadi yang tetap di tanah untuk musim sejuk dilindungi. Benar, bahagian udara perlu dipotong.

Bunga tahunan yang layu sebaiknya dikeluarkan dari katil bunga.

Hari yang tidak menggembirakan

Pada Bulan Baru (27 ... 29) dan Bulan Purnama (13 ... 15) lebih baik melakukan pengumpulan sampah, pemusnahan rumpai, perosak serangga. Pada hari-hari seperti itu, disarankan untuk menggali tanah, mengumpulkan daun yang gugur, ranting.

Hari yang sesuai untuk berkebun dan berkebun

Pada dekad pertama bulan Oktober, mereka terlibat dalam penanaman tanaman hijau, kompos. Dari 15hb, corm ditanam.

Pada akhir bulan Oktober, mereka melakukan pengisian kelembapan, memberi makan perennial, cabang pemangkasan.

pendaratan musim luruh

Bila hendak menanam dan menanam semula tanaman kebun dan tanaman rumah pada bulan Oktober 2020

Dari 1 hingga 14, buah-buahan dan sayur-sayuran tuai dituai, berbuah di bahagian bawah tanah. Dari 15 hingga 27, mereka menggali semua akar di tanah, memindahkan bunga tahunan dari katil bunga ke dalam pasu dalaman.

Selain penuaian, pada bulan Oktober, lobak, bit, bawang, bawang putih dan wortel ditanam pada musim sejuk. Tanaman ini ditanam dalam fasa menurun, iaitu dari 15 hingga 27. Suhu tanah hendaklah + 2 ... + 5 darjah Celsius (tidak lebih tinggi).

anak benih yang diterima

Dalam tempoh yang sama, di kawasan dengan musim luruh yang hangat, dengan suhu tanah +10 darjah), anak benih ditanam. Sebelum bermulanya cuaca sejuk, pokok muda harus berakar di tempat baru dan mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Dari 15 hingga 27 Oktober, anda boleh mula menyebarkan bunga dan pokok renek dengan membahagikan semak atau rimpang.

Pada separuh kedua bulan Oktober, corms dari tulip, hazel grouse, hyacinths, daffodil, lili, dan buaya dikuburkan di tanah. Penanaman lewat dilakukan hanya di wilayah-wilayah di mana pada saat penanaman suhu tanah adalah 10 darjah Celsius, dan sekurang-kurangnya 20 hari sebelum permulaan musim sejuk.

kerja kebun

Pada akhir musim luruh, lebih baik tidak menyemai benih tanaman dalaman. Dianjurkan untuk menangguhkan acara ini hingga musim bunga. Tetapi dari 15 hingga 27 Oktober anda boleh mula menanam bunga dalaman. Tumbuhan biasanya ditransplantasikan ke dalam bekas atau periuk besar jika ditumbuhkan dan mempunyai sedikit ruang di periuk lama.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu