Kalendar lunar untuk Februari 2020 untuk tukang kebun, hari yang baik untuk penanaman

Kalendar lunar untuk tukang kebun untuk Februari 2020 akan memungkinkan untuk memilih waktu yang tepat untuk menanam tanaman tertentu. Bagaimanapun, disarankan untuk menyemai benih tanaman untuk mendapatkan anak benih, merujuk pada lokasi bulan. Hari yang salah akan mengurangkan hasil dan menyebabkan tanaman tidak dapat ditanam.

Fasa bulan pada bulan februari 2020

Semasa merancang aktiviti pertanian, disarankan untuk mempertimbangkan lokasi Bulan, kerana pengembangan semua tanaman bergantung pada planet ini. Untuk tempoh apa pun, terdapat senarai acara yang dibenarkan dan dilarang.

Terdapat 4 fasa lunar (untuk hari Februari):

 1. Waning Moon (1 hingga 3, 20 hingga 28).
 2. Bulan Baru (5).
 3. Bulan waxing (dari 7 hingga 17).
 4. Bulan Purnama (19).

Kerja kebun apa yang boleh anda lakukan

Semasa bekerja di kebun atau di kebun anda, disarankan untuk melihat kalendar lunar. Beberapa kategori kerja pertanian yang dilakukan pada bulan baru atau bulan purnama tidak akan menghasilkan hasil yang diharapkan selepas itu.

banyak sayur

Pada bulan baru

Suatu hari jatuh pada bulan baru (hari ke-5). Namun, perlu diketepikan selama 3 hari untuk tempoh ini. Sehari sebelumnya, bulan yang sangat baru dan lusa. Dalam tempoh ini, tidak semestinya menyemai benih tanaman. Tetapi anda boleh membuat anak benih yang jarang tumbuh terlalu tebal atau membuang rumpai. Tanaman boleh diubati untuk penyakit dan serangga. Tanah di mana anak benih tumbuh dibiarkan melonggarkan dan dituangkan pada bulan baru.

Adalah tidak diinginkan untuk menyemai atau menanam tanaman pada hari ini. Tetapi anda boleh mengeluarkan rumpai atau benih yang tumbuh dengan padat dari tanah.

Pada bulan purnama

Bulan purnama pada bulan Februari berlaku pada 19hb. Walau bagaimanapun, tempoh ini berlangsung lebih lama: tiga hari penuh. Bulan purnama datang sehari sebelum ke-19 dan berakhir hanya pada 21 Februari. Dalam tempoh ini, anda boleh menyiangi tempat tidur, membuang rumpai, atau membuat anak benih yang terlalu padat lebih jarang. Tumbuhan boleh dirawat kerana penyakit atau serangga perosak. Selama tempoh bulan purnama, tanaman dapat diekstrak dari tanah, tetapi tidak ada yang dapat ditanam. Dilarang memetik dan mencubit akarnya.

banyak sayur

Kedudukan bulan yang paling baik dalam tanda zodiak untuk menanam tanaman

Semasa menyemai, seseorang harus mengambil kira tanda-tanda spesifik planet ini.Lokasinya mempengaruhi perkembangan budaya seterusnya.

Kedudukan mengenai tanda dan pengaruh pada tanaman:

 1. Pada akar - di Virgo, Taurus, Capricorn.
 2. Pada daun - di Scorpio, Kanser, Ikan.
 3. Pada bunga - di Aquarius, Libra, Gemini.
 4. Untuk buah - di Leo, Aries, Sagittarius.

Benih disemai hanya pada hari-hari di mana planet ini berada dalam tanda-tanda zodiak berikut: Scorpio, Cancer, Pisces, Virgo, Taurus, Capricorn. Pada bulan Februari, tarikh paling berjaya untuk menanam tanaman adalah 7, 8, 11, 12, 16, 17.

sayur yang berbeza

Kalendar pendaratan lunar

Setiap tanaman mempunyai hari penanaman yang sesuai. Bagaimanapun, ada tanaman yang berbuah secara eksklusif di atas tanah (tomato, lada). Banyak tanaman tumbuh dan matang hanya di tanah. Bagi tukang kebun, penting pada hari apa peristiwa penaburan berlangsung: untuk fasa tumbuh atau menurun.

Hari-hari yang menguntungkan

Jangka masa yang sesuai dengan fasa penanaman disarankan untuk menyemai tanaman yang akan tumbuh dan berbuah di atas tanah. Pada bulan Februari, hari-hari seperti itu jatuh dari 7 (6) hingga 17 (18). Hanya dalam 10 hari, anda perlu mempunyai masa untuk menyemai tomato atau terung untuk anak benih. Dalam tempoh ini, jus bergerak dari bawah ke atas, memastikan hasil maksimum tanaman di atas tanah.

kerja kebun

Hari yang tidak menggembirakan

Adalah tidak diinginkan untuk menanam tanaman yang akan berbuah di atas permukaan bumi dalam fasa menurun. Pada bulan Februari, hari-hari seperti itu jatuh dari 1 hingga 3, dari 20 hingga 28. Dalam tempoh ini, hanya tanaman akar yang ditanam akan berbuah dengan baik. Contohnya, bawang, kentang, lobak. Pada hari-hari seperti itu, tenaga tertumpu pada akar tanaman secara maksimum. Tomato atau lada yang ditanam dalam fasa merosot akan tumbuh lemah dan terbantut.

Jadual penanaman mengikut kalendar lunar untuk Februari 2020

Sebelum menyemai, bandingkan hari di mana langkah menyemai dibenarkan atau tidak digalakkan. Pada bulan Februari, sebagai peraturan, bibit tanaman disiapkan, yang akan berbuah hanya setelah 100 hari. Adalah tidak diinginkan untuk menyemai timun dan tomato penentu pada bulan terakhir musim sejuk. Anak benih akan meregang hingga Mei, dan sukar untuk menanamnya di tempat baru.

sayur-sayuran di dalam bakul

Hari Februari yang disyorkan untuk menanam:

budaya \ hari13781112161725
tomato++++++
lada++++++
terung++++++
strawberi++++++
biji bunga++++++
lobak+++
Bawang hijau+++

Menyemai biji tomato

Tomato masak yang tidak tentu dan lambat perlu disemai pada bulan Februari. Nombor yang sesuai: 8, 11, 12, 16, 17 Februari. Pra-biji, untuk pembasmian kuman, direndam dalam larutan kalium permanganat yang lemah (20 minit). Sebilangan biji hibrid dijual diproses secara langsung dengan penyokong pertumbuhan. Mereka tidak perlu dibasmi kuman.

kalendar lunar Februari 2019 tukang kebun

Menanam paprika untuk anak benih

Sekiranya penduduk musim panas ingin mendapatkan tanaman lada pada bulan Jun, mereka perlu menyemai benih untuk anak benih pada tarikh berikut pada bulan Februari: 8, 11, 12, 16, 17. Ini adalah hari yang paling berjaya pada bulan terakhir musim sejuk. Tidak mempunyai masa untuk menyemai benih pada hari-hari ini, disarankan untuk menangguhkan aktiviti menyemai dan menunggu hingga bulan Mac.

Menyemai biji terung

Tanaman ini dicirikan oleh buah yang lambat. Sebaiknya tanam benih untuk anak benih pada 8, 11, 12, 16, 17 Februari. Hari-hari ini sesuai dengan bulan yang semakin meningkat. Terung yang disemai dalam tempoh ini akan memberikan hasil panen yang sangat baik.

kalendar lunar Februari 2019 tukang kebun

Menanam biji strawberi yang masih ada

Sekiranya anda menanam strawberi bukan dengan kumis, tetapi dengan biji, maka aktiviti menyemai harus dilakukan pada tarikh seperti itu pada bulan Februari: 8, 11, 12, 16, 17. Budaya yang ditanam hari ini akan berakar dengan baik dan memberikan hasil panen yang banyak seawal 100 hari setelah menyemai.

Bunga apa yang harus ditanam untuk anak benih pada bulan Februari?

Menjelang akhir musim sejuk, sudah tiba masanya untuk mula menyiapkan anak benih untuk tanaman berbunga tahunan seperti: petunias, lobelia, begonias, verbena, cineraria. Pada bulan Februari, biji bunga dwitahunan dan abadi ditaburkan: viola, lupin, daisies, pansies, krisan, primrose. Pada bulan yang semakin berkurang, tanaman ditanam yang membiak dengan mentol dan umbi (dari 1 hingga 3, dari 20 hingga 28).Semasa tumbuh - bunga ditanam, yang dibiakkan oleh biji (dari 7 hingga 17).

kalendar lunar Februari 2019 tukang kebun

Maklumat mengenai menyemai tarikh tanaman individu

Apa yang hendak disemai pada bulan Februari:

 • 7 - anda boleh merendam biji tomato, lada, terung, bunga;
 • 8, 11, 12 - menyemai benih di tanah untuk anak benih;
 • 16 - anda boleh menyediakan benih sayur untuk disemai untuk anak benih;
 • 17 - taburkan tomato, lada, terung, strawberi, bunga ke dalam tanah;
 • 24, 25 - bawang, lobak, hijau disemai di rumah hijau yang dipanaskan.

Tanda tukang kebun untuk bulan Februari

Pada bulan terakhir musim sejuk, disarankan untuk memantau cuaca. Contohnya, jika terdapat angin kencang di luar pada 10 Februari, maka musim panas akan hujan. Cuaca kering bulan ini biasanya menunjukkan musim panas yang kering, cuaca hujan - untuk hujan musim panas. Sekiranya cuaca cerah pada awal Februari, maka musim bunga akan lebih awal.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu