Penerangan dan ciri-ciri angsa kelabu Tambov dan pembiakan

Baka angsa kelabu Tambov termasuk dalam kumpulan baka daging. Kerana produktiviti yang tinggi, baka ini popular bukan sahaja di Rusia dan negara-negara jiran, tetapi juga di negara-negara asing. Pertimbangkan keterangan dan ciri angsa Tambov, kebaikan dan keburukan baka, cara menjaga, menjaga burung, dan cara memberi makan. Tidak perlu belajar untuk membiak dan membiakkan angsa di rumah.

Sejarah penampilan

Kerja pemuliaan pembiakan baka Tambov dilakukan pada tahun 30an. Abad ke-20 di Ukraine. Pelbagai jenis baru berasal dari keturunan Romny dan Toulouse. Semasa Perang Patriotik Besar, angsa dibawa ke wilayah Tambov, di mana penciptaan baka ini selesai. Oleh itu, dalam baka Tambov, 2 jenis intra-keturunan dibezakan - angsa Ukraine dan Tambov. Bulu kedua-dua jenis berwarna kelabu.

Untuk pembiakan, burung dipilih yang dapat menambah berat badan dengan cepat, dibezakan oleh daya hidup dan kesuburan, dan dapat diberi makan dengan makanan dengan nilai pemakanan yang rendah. Angsa kelabu kini digunakan untuk membiakkan baka baru yang dibezakan oleh produktiviti dan kemampuan menyesuaikan diri dengan keadaan zon iklim yang berbeza.

Penerangan dan ciri angsa Tambov

Angsa Tambov besar, dengan konstitusi yang kuat, mereka mempunyai badan yang panjang, dada berotot, leher panjang sederhana, kepala besar. Paruh tebal, warna merah-oren, warna metatarsus yang sama. Lipatan yang jelas dapat dilihat di perut burung. Bulu berwarna kelabu, lebih gelap di bahagian belakang daripada di kepala, bahagian atas leher dan dada. Perut ditutup dengan bulu putih. Berat angsa baka Tambov ialah 7-9.5 kg, angsa - 6-6.5 kg. Betina bertelur 3-4 lusin telur, masing-masing seberat 160-180 g. Keupayaan menetas gosling adalah 75%. Angsa Tambov digunakan oleh peternak sebagai penambah, mereka mendapat keturunan hibrid yang berkualiti.

Kebaikan dan keburukan

Kebaikan dan keburukan
kadar pertumbuhan goslings, pada 2.5 bulan mereka mengumpulkan 4.5 kg berat badan;
boleh diberi makan khas untuk hati berlemak;
boleh ditanam tanpa takungan;
boleh disimpan di padang rumput;
tanaman angsa dan membesarkan gosling sendiri.

Tidak ada kekurangan pada angsa dan angsa keturunan Tambov.

Pemeliharaan dan penjagaan burung

Angsa pilihan Tambov dibesarkan di rumah unggas, di mana mereka harus luas. Luas sekurang-kurangnya 0,5 m harus diperuntukkan untuk setiap burung.Hal ini perlu untuk memastikan ruangan tetap kering, hangat dan ringan. Ia mesti cerah walaupun pada musim sejuk. Ini diperlukan agar angsa bertelur.

Seharusnya tidak ada retakan di dinding dan siling sehingga draf tidak terbentuk, dari mana angsa dapat menjadi sejuk.Tetapi selesema tidak begitu mengerikan bagi mereka, mereka dapat bertahan dengan sejuk, tinggal di rumah unggas. Tetapi mesti ada lapisan sampah di lantai. Jerami, debu jerami, gambut kering, habuk papan atau serutan boleh digunakan sebagai bahan tempat tidur. Sampah harus segar, bersih dan kering, bakteria dan virus membiak di tempat basah.

Pengudaraan bilik juga mesti disediakan. Kotoran burung, membusuk, mengeluarkan amonia, yang bernafas angsa. Sistem pengudaraan mesti mengeluarkan asap dari rumah. Oleh itu, ia mesti berjalan dengan lancar. Sekiranya tidak ada sistem, maka anda perlu melakukan pengudaraan secara manual - buka pintu dan tingkap.

Angsa kelabu Tambov

Angsa Tambov suka berjalan dan bergerak aktif. Aktiviti fizikal dan udara segar menjadikannya lebih kuat, sihat, dan tumbuh lebih cepat. Oleh itu, angsa perlu dihalau berjalan-jalan di kandang setiap hari. Di sana, burung harus menghabiskan 8-10 jam. Pada musim panas, mereka dapat disimpan di kandang sepanjang hari dan hanya pada waktu petang mereka dapat dibawa pulang ke kandang.

Peraturan makan

Untuk musim sejuk, makanan untuk angsa lebih baik disediakan untuk kegunaan masa depan. Oleh itu, mereka akan lebih murah dan akan sentiasa ada. Baik pada musim sejuk dan musim panas, wanita borjuis memasak untuk burung dari biji-bijian, tanaman akar parut dan sayur-sayuran. Makanan tulang, sisa ikan, campuran awal, kapur dan garam ditambahkan ke dalamnya. Konsistensi tumbuk harus lembap. Rumput hijau segar ditambahkan kepada mereka. Bahan makanan ini diperlukan, kerana angsa adalah burung herbivora.

Pendapat pakar
Zarechny Maxim Valerievich
Ahli Agronomi dengan pengalaman 12 tahun. Pakar pondok terbaik kami.
Sekiranya terdapat takungan di sebelah halaman, anda boleh memandu angsa ke sana. Tumbuhan dan hidupan air akan menjadi makanan yang baik bagi burung untuk menambah berat badan.

Angsa dapat menggigit rumput di padang rumput, sehingga banyak petani unggas tidak memotong rumput, tetapi hanya merumput ternakan di padang rumput terdekat. Pada waktu malam, mereka makan sekali dengan tumbuk. Sebelum permulaan oviposisi, angsa diberi persediaan vitamin dan premix. Campuran menyiapkan badan untuk tempoh di mana banyak tenaga dan nutrien akan dikeluarkan.

Goslings terlebih dahulu diberi makan dengan campuran telur rebus, keju kotej, biji-bijian kecil, dan sayur-sayuran cincang. Ketika berumur 1.5 minggu, mereka mula memberi makan akar dan sayur-sayuran parut. Menjelang 1.5 bulan, mereka dipindahkan ke diet orang dewasa. Unggas dibesarkan untuk penggemukan hingga 5 bulan.

Terdapat skema untuk memberi makan angsa Tambov menggunakan makanan unggas. Makanan kompaun mudah digunakan, komposisi dipilih dan disahkan sehingga campuran dapat memenuhi keperluan tubuh angsa untuk nutrien sepenuhnya. Semasa memberi makan dengan makanan gabungan, angsa harus selalu diisi dengan air di peminum.

Pembiakan dan penanaman

Angsa Tambov dapat menetaskan telur sendiri, sehingga 15 telur diletakkan di bawahnya. Selepas menetas, bukan sahaja ibu, tetapi juga ayah menjaga anak. Keluarga angsa harus terdiri daripada perwakilan keturunan yang tulen, rata-rata harus ada 6-7 betina untuk 1 lelaki. Apabila diseberang dengan keturunan lain dari keturunan Tambov, goslings diperoleh yang mempunyai ciri-ciri kedua ibu bapa, mereka sering lebih gigih dan lebih cepat daripada saudara-mara mereka.

Angsa kelabu Tambov

Penyakit yang kerap

Angsa dari baka Tambov sihat, kuat, tahan sejuk. Mereka jarang jatuh sakit jika tinggal di bilik yang bersih, terang, hangat dan berventilasi.

Tetapi jika peraturan pemeliharaan dan perawatan tidak dipatuhi, maka burung sering menderita penyakit berjangkit. Tanpa pencegahan dan rawatan, mereka boleh membunuh semua ternakan.

Untuk mengelakkan kemunculan dan penyebaran jangkitan di kawanan, anda harus ingat untuk membersihkan dan menukar sampah, mencuci dan membasmi kuman peralatan. Sekiranya terdapat tanda-tanda penyelewengan dan gangguan, anda harus berjumpa doktor haiwan. Doktor akan dapat memilih rawatan yang sesuai, menentukan berapa lama masa berlanjutan.

Gangguan pencernaan dan metabolik berlaku akibat pemberian makanan yang tidak betul. Untuk menghilangkan penyebabnya, anda perlu menyemak semula diet, menyesuaikannya dengan makanan ringan, tetapi berkhasiat.

Angsa kelabu Tambov dibiakkan di Ukraine dan Rusia, tetapi popular di banyak wilayah dengan iklim yang berbeza. Burung dihargai oleh profesional dan penternak unggas amatur kerana pertumbuhan, kecergasan, dan pengeluaran telur mereka yang cepat. Baka ini boleh ditanam untuk daging sendiri atau dijual di ladang mini perindustrian atau swasta, serta menerima telur untuk keperluan anda sendiri.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu