Lukisan untuk membuat rumah angsa dan itik dengan tangan anda sendiri, pelan pen

Sekiranya anda ingin mula memelihara dan membiakkan unggas, anda perlu menjaga pembinaan dan peralatan rumah angsa dan itik. Mereka akan tinggal di rumah unggas sepanjang tahun, jadi mestilah berkualiti. Pertimbangkan bagaimana dan dari bahan apa anda boleh membina rumah, alat apa yang anda perlukan untuk ini, dan bagaimana untuk melengkapkan bilik untuk musim sejuk menjaga burung.

Ciri struktur

Mana-mana rumah unggas, dari apa sahaja yang dibina, hendaklah lapang, hangat, kering dan ringan. Pada peringkat pertama, anda perlu mengira keluasan premis, berdasarkan jumlah ternakan masa depan. Untuk 1 kaki persegi m. tidak boleh ada lebih dari 3 burung keturunan dengan berat badan rata-rata. Tidak mungkin menetap angsa atau itik di tempat yang terbatas untuk mereka, kandungan yang banyak membawa kepada penyakit.

Rumah unggas harus mempunyai tingkap yang cukup luas untuk menerangnya; untuk pencahayaan musim sejuk, lampu harus disediakan yang perlu dihidupkan pada waktu malam dan pagi. Perches, feeder dan peminum harus dipasang di rumah. Lengkapkan sistem pengudaraan.

Pendapat pakar
Zarechny Maxim Valerievich
Ahli Agronomi dengan pengalaman 12 tahun. Pakar pondok terbaik kami.
Di sebelah rumah unggas, anda perlu menyusun pen untuk berjalan burung. Ukurannya sekurang-kurangnya 2 kali lebih besar daripada itik atau gosling. Coral mesti dipagari dengan jaring, masukkan ke dalam bekas berisi air untuk mandi.

Lukisan dan rancangan

Lukisan akan bergantung pada ukuran rumah unggas. Adalah perlu untuk menentukan lokasi pintu, tingkap, dimensinya, ketinggian dinding, bumbung. Kemudian anda perlu memilih bahan apa yang akan menjadi dinding, lantai, siling, bumbung. Untuk menjaga angsa dan itik musim panas, anda boleh membina rumah kayu, sepanjang tahun - batu bata atau blok. Semasa membeli bahan, anda perlu membawanya dengan margin sekitar 20%, sehingga cukup untuk pembinaan.

rumah untuk angsa dan itik

Alat dan bahan apa yang akan diperlukan

Untuk membina rumah angsa dan itik, anda perlu menyimpan bahan binaan: batu bata, blok, papan, papan keratan. Beli pasir, kerikil dan simen untuk meletakkan asas, bahan atap untuk atap, jaring penguat. Dari alat anda akan memerlukan sekop, gerudi, tukul, penggiling, gergaji, paku, skru.

Cara membuat gudang angsa dan itik dengan tangan anda sendiri

Anda boleh membina rumah angsa dan itik sendiri. Sebuah gudang kecil tidak memerlukan terlalu banyak masa dan usaha pembinaan. Mari lihat bagaimana membina rumah papan ringan.

Penandaan plot

Tempat untuk rumah unggas harus dipilih di dekat bangunan luar, di sebidang yang tidak hanya rumah, tetapi juga kandang dapat ditempatkan secara bebas. Ia mesti diletakkan supaya mudah didekati.

rumah untuk angsa dan itik

Yayasan

Kedalaman asas asas bergantung pada beban dinding, pada berat bahan dari mana ia akan dibuat. Tidak ada asas bata atau konkrit yang diperlukan untuk menyokong dinding kayu. Anda boleh meletakkan bangunan di rak atau cerucuk rendah. Paip keluli boleh digunakan untuk rak, mereka perlu diperdalam 35-40 cm dan diisi dengan mortar simen untuk pengukuhan.

Tutup ruang di bawah lantai dengan tanah liat yang diperluas, batu yang dihancurkan atau bahan halus lain.

Dinding

Dindingnya dibina dari papan dengan ketebalan sederhana. Dari luar, mereka dapat dilindungi dengan atap. Ini bukan sahaja menjadikan bangunan menjadi hangat, tetapi juga dapat mengelakkan draf terbentuk. Tingkap dan pintu boleh digunakan lama, misalnya, ditinggalkan setelah diganti di kawasan perumahan.

rumah untuk angsa dan itik

Bumbung

Di rumah itik, anda boleh membuat atap gable atau atap gable jika anda merancang untuk menyimpan rumput kering atau makanan lain di loteng. Anda boleh menutup bumbung dengan ondulin, batu tulis, papan ditutup dengan atap dirasakan di atas, jubin seramik. Perkara utama adalah bahawa bumbung tidak bocor, tidak membiarkan sejuk masuk.

Peralatan rumah angsa pada musim sejuk

Di kawasan di mana musim sejuk, masalah pemanasan perlu diselesaikan. Di dalam bilik yang hangat, itik dan angsa merasa baik, betina terburu-buru pada musim sejuk. Suhu di rumah semasa musim sejuk tidak boleh turun di bawah 10 ° C. Untuk pemanasan, anda boleh menggunakan lampu inframerah (di bilik kecil), 8-10 meter persegi. m anda perlu memasang 1 lampu 250 watt. Cara termudah untuk memanaskan rumah untuk ternakan besar adalah dengan radiator atau dapur yang dipanaskan kayu.

Selain panas, burung akan memerlukan pencahayaan. Mereka tidak akan terburu-buru di dalam bilik yang gelap. Waktu siang dan musim sejuk hendaklah sama dengan 10-12 jam. Untuk 1 persegi. m. kawasan rumah harus mempunyai pencahayaan 5 watt. Berada di anak itik atau gosling ringan, burung tetap aktif dan produktif.

rumah untuk angsa dan itik

Prasyarat untuk menjaga itik dan angsa di musim sejuk adalah kehadiran sampah hangat tebal di lantai. Tanpa itu, burung dapat membekukan kakinya atau terkena selesema. Lapisan sampah pada musim sejuk mestilah sekurang-kurangnya 15 cm. Lapisan sampah dibuat dari jerami kering, jerami, habuk papan, kering. Pada musim sejuk, mereka tidak mengubahnya; setelah pencemaran, lapisan baru nipis dituangkan di atas. Penting untuk mengelakkan pencemaran dan kelembapan sampah yang berlebihan, ia mesti kering.

Walaupun pada musim sejuk, angsa dan itik perlu berjalan kaki, tentu saja, pada hari-hari ketika cuaca sejuk. Oleh itu, di kawasan berjalan kaki, anda perlu taburkan jerami, habuk papan atau gambut. Dan juga menyekat mesh dengan bahan yang padat untuk melindunginya dari angin sejuk. Anda tidak boleh berjalan dengan burung hanya ketika musim salji dan frosts yang teruk.

Tidak sukar untuk mendirikan rumah untuk itik dan angsa di plot peribadi. Anda boleh menyesuaikan ruang utiliti yang tidak perlu untuk ini, dan jika tidak ada, bina rumah dari awal. Untuk pembinaan, anda memerlukan bahan dan alat standard, dan pengetahuan ringkas mengenai pembinaan. Rumah unggas yang dibina dengan betul akan berfungsi selama bertahun-tahun tanpa memerlukan pembaikan besar. Adalah mungkin untuk tumbuh dan membiakkan burung dalam bentuk apa pun, bukan hanya itik dan angsa. Anda hanya perlu mengira bilangan individu setiap meter persegi kawasan.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu