Hari yang baik untuk menanam timun mengikut kalendar lunar pada Mei 2020

Penduduk musim panas biasanya menentukan hari terbaik untuk menanam timun di kebun dengan lokasi bulan yang menguntungkan. Ini telah lama dilakukan. Mereka yang tahu betapa pentingnya menanam, memberi makan, menyiangi, menyiram air mengikut kalendar lunar, melakukannya dengan ketat setiap tahun. Sebilangan tukang kebun pemula tidak mengikuti peraturan untuk menyemai timun. Dan mereka sering menyemai dengan tidak betul.

Penting bagi kita untuk mengetahui hari yang baik untuk menanam timun pada tahun 2020. Untuk melakukan ini, perlu dikaji bagaimana bulan mempengaruhi pertumbuhan anak benih, mengapa tidak ada yang dapat dilakukan di kebun semasa bulan purnama, gerhana dan bulan baru. Mereka yang mengikuti peraturan penanaman sederhana biasanya mempunyai hasil panen yang banyak dan buah-buahan yang enak.

Mengenai kalendar lunar

Sejak zaman kuno, tukang kebun telah terbiasa bekerja di tanah mengikut kalendar lunar. Dipercayai bahawa lokasi dan aktiviti yang mempengaruhi penuaian. Setiap tahun dibuat kalendar baru untuk menanam dan merawat tanaman.

Satu fasa bulan menggantikan yang lain, ini sangat mempengaruhi ovari, taburan pemakanan, berbunga dan pertumbuhan sayur-sayuran. Bulan sering mempengaruhi kesejahteraan orang, dan juga banyak tumbuh-tumbuhan. Sekiranya penanaman dilakukan dengan tidak betul, maka kemungkinan besar penuaian tidak mungkin dilakukan, sesuatu akan menjadi tidak kena.

Di wilayah utara, anak benih biasanya ditanam di kebun pada bulan Mei. Untuk mengetahui berapa jumlah yang anda perlukan untuk menanam timun sehingga mereka memberikan buah-buahan yang enak, anda perlu mempelajari kitaran bulan.

Apabila bulan terbit, disarankan untuk menjaga bahagian bawah batang, akarnya. Sekiranya bulan semakin berkurang, maka sebaliknya, pemberian makanan dilakukan di bahagian atas. Penyemburan, penyiraman, pembalut atas dapat dilakukan. Anda tidak boleh melakukan pemindahan pada bulan yang semakin berkurang. Anda boleh mengetahui hari-hari untuk perawatan tertentu jika anda membeli kalendar bulan. Ia menerangkan secara terperinci bila lebih baik menanam timun, jam berapa memberi makan dan menyiramnya.

hijau muda

Pengaruh bulan terhadap penanaman timun

Menanam timun mengikut kalendar lunar agak mudah. Kalendar tersebut dibeli pada awal setiap tahun. Bulan dengan ketara mempengaruhi banyak proses dalam pengembangan sayur-sayuran yang berubah-ubah ini. Bahkan pada zaman kuno, pengaruh bulan terhadap pertumbuhan tanaman diperhatikan. Perkara yang paling penting adalah mengikut kalendar yang diberikan dengan tepat. Dan tidak boleh disemai pada hari-hari bulan purnama, atau hari-hari yang hampir dengannya.

timun dan penyiraman

Fasa bulan mempunyai pengaruh yang kuat terhadap penanaman timun di tanah. Fasa pertama dan kedua disebut bulan purnama dan bulan baru. Inilah puncak pertumbuhan aktif timun, perkembangan sistem akar, batang. Kemudian datang fasa ketiga, berikut adalah pertumbuhan aktif akar. Dan pada keempat - pengembangan bahagian luar. Sebaiknya tanam anak benih apabila satu fasa bulan berubah menjadi yang kedua.

Sekiranya anda terlambat menanam timun, anda tidak boleh mengharapkan hasil panen yang banyak. Sekiranya penanaman terlalu awal, maka anak benih akan menjadi sakit, daunnya akan cepat pudar. Anda perlu menanam tepat pada waktunya, dan mengikut kalendar lunar.

empat fasa

Bila hendak menyemai timun tahun depan

Hari yang menggembirakan untuk menyemai timun harus dipelajari mengikut kalendar fasa lunar. Ini adalah teknik yang sangat berkesan. Bagaimanapun, walaupun anda menabur benih varieti elit berkualiti tinggi dan paling mahal pada fasa bulan yang salah, maka anda tidak boleh mengharapkan hasil panen berkualiti tinggi. Sekiranya anda menabur terlalu awal, maka anak benih sudah siap untuk ditanam di tanah, dan tanahnya belum siap untuk pertumbuhan tanaman, kerana bumi belum dipanaskan, dan pengaruh bulan sangat kuat.

Anda perlu menyemai timun pada hari yang paling sesuai mengikut kalendar untuk tindakan ini. Kemudian anak benih akan tumbuh kuat, tinggi dan buahnya akan sedap dan sihat. Ini akan menjadi jumlah ketika benih direndam dan ditanam di tanah.

pinset biji

Nombor ini harus dikira dengan teliti, jika tidak, mustahil untuk membetulkannya. Bulan yang baik untuk timun, atau lebih tepatnya mereka menyemai, adalah bulan Mac dan April. Mereka ditanam di rumah dalam bekas khas. Pada bulan Mac, menurut kalendar, ini adalah hari untuk menyemai benih timun dari 19 hingga 24, serta 27 dan 28. Dan pada bulan April, anda boleh menabur dari 5 hingga 9, dan juga dari 20 hingga 24.

Perhatikan tarikh menyemai biji benih. Kerana kualiti tanaman bergantung padanya.

lelaki di ladang

Bila hendak menanam timun di tanah terbuka dan rumah hijau

Hari penanaman juga tidak hanya bergantung pada fasa bulan, tetapi juga pada kondisi cuaca di wilayah ini, dan juga pada varietas biji, pada ciri-cirinya. Sekiranya tanah dipanaskan dengan buruk, masih sejuk di malam hari atau salji turun, maka anda boleh menangguhkan penanaman ke waktu yang lebih baik. Bumi harus memanaskan hingga 13 darjah pada kedalaman 10 cm, dan udara - hingga 16 darjah. Jika tidak, anak benih akan membeku dan mati.

Juga penting untuk mempertimbangkan waktu penanaman, yaitu hari-hari di mana paling baik menanam pada waktu petang, dan sebaliknya, beberapa hari hanya mempunyai waktu pagi yang baik untuk menanam. Oleh itu, tarikh 05.2020 mesti dipilih dengan tepat dan mengambil kira waktu dalam sehari. Penanaman timun di tanah terbuka harus dilakukan sedikit kemudian daripada menanam di rumah hijau. Perlu menunggu sehingga bumi memanaskan hingga suhu yang diinginkan.

taman yang rapi

Angka yang paling berjaya untuk menanam timun menurut data yang dikaji pada Mei 2020 adalah 18, 24-28. Dan pada bulan Jun - dari 14 hingga 15, dan dari 21 hingga 22. Hari ini, anda boleh menanam anak benih di rumah hijau atau di tanah terbuka dengan biji. Varieti masak awal yang menyukai kehangatan dapat ditanam pada bulan Jun. Kemudian mereka akan berakar dengan baik dan memberikan hasil yang banyak pada akhir musim panas.

Penyiraman dan pemberian makanan pertama kali disarankan sebelum menanam, dan kira-kira 10 hari selepasnya.

Untuk meningkatkan kualiti tanaman, sangat penting untuk menanam hanya di tanah yang subur dan sudah siap, menyiramnya dengan baik, melonggarkannya, dan menyemburkannya dari serangga berbahaya. Penjagaan juga mempengaruhi anak benih.

rumah hijau ditanam

Hari yang tidak menyenangkan untuk menanam dan meninggalkan

Semasa menanam timun, perlu diingat tentang hari-hari lunar yang tidak menyenangkan, iaitu pada hari-hari ketika anda tidak boleh menyemai dan menanam tanaman. Jika tidak, mereka tidak akan menghasilkan buah yang sihat, mereka akan jatuh sakit dan mati. Sekiranya anda tidak dapat menanam timun pada tarikh yang tepat, maka anda harus menanamnya pada tarikh yang tepat, elakkan tarikh yang akan memberi kesan buruk kepada hasilnya.

hari yang tidak baik

Hari yang tidak menyenangkan:

Mac - dari 8 hingga 13, dari 14 hingga 17.

April - dari 4 hingga 6, dari 14 hingga 16.

Mei - 2-3, 7-8, 15.

Hari-hari ini harus ditakuti dengan ketat, kerana bulan sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan budaya.

sekop dan padang rumput

Setelah meneliti hari-hari yang baik pada Mei 2020 untuk menanam timun, anda boleh membuat kalendar menyemai. Sekiranya anda mematuhi teknik ini, maka anda boleh mendapatkan hasil panen yang banyak. Sangat senang menggunakan kalendar lunar untuk menjaga tanaman. Ini adalah peluang yang baik untuk meningkatkan hasil di laman web ini.

Ulasan
  1. Inna
    5.05.2018 06:50

    Saya mematuhi kalendar lunar ketika menanam tanaman, tetapi saya juga memberi mereka makan, tanpa gagal, dengan bioaktivator BioGrow, menyedari bahawa mereka kemudian menjadi lebih kuat dan lebih tahan lama.

    Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu