Penerangan tentang ayam belanda dari jenis gangsa dan penanamannya di rumah

Kalkun gangsa adalah ayam pedaging. Ciri mereka adalah bulu berkilat gelap dengan kilauan logam. Kalkun gangsa dihargai oleh petani kerana pengeluaran daging dan telurnya yang tinggi. Dengan diet seimbang, kenaikan berat badan purata sebulan adalah 1.5-2 kilogram. Terdapat dua jenis yang berbeza dalam ciri penanamannya.

Asal keturunan

Kalkun gangsa mula-mula dibiakkan pada abad ke-20 di Amerika Syarikat, dan itulah sebabnya mereka digelar sebagai orang Amerika. Pilihannya menggunakan ayam belanda Afrika dan Norfolk. Penternak berhadapan dengan tugas mengembangkan baka yang produktif untuk pembiakan industri. Mereka berjaya: Kalkun gangsa Amerika menambah berat badan dengan baik, baka ini dicirikan oleh pengeluaran telur yang tinggi. Tetapi hanya perumahan dalaman yang sesuai untuk burung.


Penternak domestik meneruskan kerja rakan Amerika mereka dan memperbaiki baka. Di Kaukasus Utara, ayam belanda gangsa muncul, disesuaikan untuk tumbuh di padang rumput. Hibrid pematangan terbesar dan terpantas dari baka gangsa tempatan dan Amerika mengambil bahagian dalam pemilihan pilihan.

Pendapat pakar
Zarechny Maxim Valerievich
Ahli Agronomi dengan pengalaman 12 tahun. Pakar pondok musim panas terbaik kami.
Kalkun Kaukasia Utara dengan bulu tembaga adalah antara pencapaian pembiakan Rusia. Baka ini didaftarkan pada tahun 1956 dan diedarkan di Asia Tengah dan selatan Rusia.

Penerangan tentang ayam belanda gangsa

Kalkun berdada luas Amerika dibezakan dengan bulu mereka:

 • di leher - naungan tembaga yang berkilat;
 • di bahagian belakang - warna yang serupa, dengan jalur melintang hitam di hujung setiap bulu;
 • di dada - gangsa gelap;
 • di sisi - hitam dengan kilauan gangsa;
 • di bahu - dengan warna kehijauan;
 • sayap - coklat gelap, dengan jalur putih, kelabu di seberang;
 • unit ekor - hitam, dengan jalur dan tepi cahaya.

Tubuh ayam belanda berukuran besar gangsa yang besar dan berat disokong oleh kaki yang kuat. Umur burung ditentukan oleh warna cakar: hitam - pada haiwan muda, berbadan ringan, merah jambu - pada burung tua dan matang. Bahagian kepala yang tidak berbulu ditutup dengan pertumbuhan karang putih. Pertumbuhan hidung yang panjang tergantung dari paruh.

Bulu ayam belanda Kaukasia Utara mempunyai warna hijau gangsa yang lebih cerah. Bulu di badan berkilat dan ekornya matte.

Perbezaan luaran antara ayam belanda domestik juga meliputi:

 • badan memanjang, mengembang ke arah sternum;
 • dada yang kurang besar;
 • pertumbuhan karang merah di kepala.

Yang biasa dalam penampilan keturunan Kaukasia Amerika dan Utara adalah badan besar dan kepala kecil, sayap panjang dan ekor berbentuk kipas. Ciri menarik dari varietas domestik adalah bahawa pertumbuhan merah menjadi biru ketika burung-burung cemas.

ciri umum

Kalkun gangsa adalah baka daging yang sangat produktif.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Kadar kenaikan berat badan untuk varietas ditunjukkan dalam jadual berat berikut:

UmurBerat dalam kilogram
Orang AmerikaKaukasia Utara
3 bulan4,44
4 bulan6,65
9 bulan11-208-18

Burung yang diberi makan di ladang unggas menambah berat badan hingga tiga puluh kilogram. Kalkun di rumahtangga swasta jarang mencapai berat maksimum. Lelaki dewasa melebihi betina sebanyak 10 kilogram. Kalkun gangsa bertelur 55-70 telur setiap musim. Kadar kelangsungan hidup ayam belanda adalah 70 peratus. Kesuburan telur adalah 90 peratus. Wanita mula bergegas dari sembilan bulan.

Aspek positif dan negatif utama

Manfaat kalkun baka gangsa:

 • produktiviti daging yang tinggi;
 • pengeluaran telur yang baik;
 • imuniti yang kuat;
 • kematangan awal;
 • kadar survival anak ayam yang tinggi;
 • kandungan yang tidak bersahaja.

Kekurangan:

 • kepekaan terhadap draf dan kelembapan;
 • burung bertambah banyak berat badan jika diberi makan dengan betul;
 • diet yang tidak seimbang membawa kepada kecacatan kaki pada anak ayam.

Adalah perlu untuk membezakan antara ayam belanda Amerika dan Kaukasia Utara, kerana yang pertama tidak dapat dipelihara secara bebas. Burung pelbagai jenis domestik menambah berat badan. Seekor kalkun dari baka berambut lebar gangsa selepas penyembelihan kelihatan tidak dapat dilambangkan kerana bulu hitam.

Peraturan untuk menjaga dan menjaga burung

Kalkun gangsa dari jenis asing dan domestik memerlukan syarat penahanan yang hampir sama. Perbezaannya berkaitan dengan susunan rumah unggas. Kalkun dengan dada besar Amerika dipelihara tanpa berjalan kaki, jadi sistem pengudaraan mesti disediakan di dalam bilik.

Pembinaan bangunan

Keadaan rumah yang optimum:

 • suhu +17 darjah dan ke atas;
 • kelembapan rendah;
 • pencahayaan semula jadi dan buatan.

Penanaman rumah yang berjaya bergantung pada pengiraan ukuran bilik yang betul. Semasa menggemukkan, empat anak ayam berusia tiga bulan atau dua orang dewasa diletakkan di atas satu meter persegi. Cara mendirikan rumah unggas:

 • dinding yang akan dibina dari bata dan dilindung dari dalam oleh papan serpai;
 • menutup celah dengan teliti;
 • meletakkan lantai meratakan diri;
 • memasang tudung dan pemanasan;
 • melengkapkan sarang untuk ayam induk.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Lantai rumah ditutup dengan lapisan gambut tebal, jerami, jerami atau habuk papan. Sampah dilonggarkan setiap hari dan diubah setiap 10 hari. Walaupun beratnya berat, perlu dilakukan bertengger untuk ayam belanda. Untuk membuang kotoran dengan mudah, palet diletakkan di bawah tempat duduk. Tempoh waktu siang untuk produktiviti ayam belanda yang tinggi adalah 14 jam. Oleh itu, perlu memasang lampu untuk pencahayaan tambahan rumah pada musim sejuk.

Pemasangan pengumpan dan peminum

Pengumpan bunker keluli tahan karat digunakan untuk memberi makan ayam belanda gangsa. Mereka digantung di tengah-tengah bilik sehingga semua burung dapat muncul. Hidangan berasingan diambil untuk makanan kering dan basah. Sisa ditanggalkan dan pengumpan dibasuh. Peminum vakum dipasang untuk ayam belanda, dan peminum cawan untuk burung dewasa. Peminum puting dianggap paling kebersihan.

Kawasan berjalan kaki

Burung dalaman dilengkapi dengan paddock berjalan kaki. Dari premis membuat jalan keluar ke kawasan berpagar di udara segar. Tanah disemai dengan rumput. Orang Turki dibenarkan berjalan selama satu jam sehari. Juga untuk burung mereka meletakkan bekas dengan abu untuk mandi. Pada musim panas, ayam belanda Kaukasia Utara dapat ditanam di kawasan penggembalaan - pada waktu siang mereka dapat dilepaskan di halaman rumput dengan rumput, dan pada waktu malam mereka dapat dibawa masuk ke rumah unggas.

Bagaimana memberi makan ayam belanda gangsa?

Penternakan ayam mengamalkan penanaman secara intensif pada makanan kompaun.Campuran siap pakai mengandungi bijirin, sayur-sayuran, vitamin dan perangsang, yang memberikan keseimbangan zat optimum dalam tubuh dan penambahan berat badan yang cepat. Semasa menanam kalkun gangsa untuk keperluan peribadi, penternak secara bebas menyediakan campuran makanan dari bijirin. Herba dan sayur-sayuran segar mesti ditambah dalam diet. Bahagian utama adalah protein, yang terdapat dalam pekat bijirin. Unggas memperoleh serat dan vitamin dari tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran.

Makanan basah disediakan untuk kalkun - biji-bijian dan sayur-sayuran diuli dalam daging atau kaldu ikan.

Pemakanan lembu muda:

 • 1-2 hari - telur rebus yang dihancurkan, keju kotej rendah lemak, oatmeal kecil;
 • 3-10 hari - semanggi cincang dan alfalfa, jelatang panas;
 • 11-30 hari - bijirin yang dihancurkan ditambahkan sebagai ganti telur; mulakan dengan dua gram setiap individu dan meningkat hingga tiga puluh gram pada usia satu bulan.

Pada bulan kedua kehidupan, ayam belanda diberi 5 gram kek setiap hari. Anak ayam juga tumbuh seperti bulu bawang hijau. Serbuk Turki minum setengah liter air sehari. Dari hari kesepuluh setelah kelahiran, haiwan muda diberi dua kali seminggu untuk minum larutan mangan yang lemah untuk pencegahan penyakit usus. Burung Turki dan dewasa diberi makan tiga kali sehari, dan ayam peliharaan empat kali. Mereka memberikan campuran basah pada waktu pagi, dan campuran kering pada waktu petang dan malam.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Diet untuk ayam belanda yang matang:

 • barli;
 • gandum;
 • jagung;
 • makanan bunga matahari;
 • kacang polong;
 • sayur-sayuran cincang rebus - kentang, wortel, bit;
 • dedak gandum;
 • makan ragi;
 • makanan daging dan tulang;
 • barli dan oat.

Makanan hijau akan menggantikan silage pada musim sejuk. Kapur dan garam digunakan sebagai bahan tambahan mineral. Kalkun gangsa, seperti mana-mana unggas, memerlukan zarah padat untuk pencernaan - kerikil halus, kulit telur atau kerang yang dihancurkan.

Kehalusan pembiakan

Di ladang kecil, burung dipelihara bersama, ada satu jantan untuk 15 betina. Di ladang unggas besar, anak ayam dibesarkan bersama sehingga minggu keenam kehidupan, dan kemudian disusun mengikut jenis kelamin. Apabila dijaga bersama, lelaki dewasa mula bertengkar.

Kalkun bersaiz sederhana dipilih sebagai pengeluar, kerana jantan yang terlalu berat dapat menghancurkan betina. Di ladang unggas, persenyawaan dilakukan secara buatan. Kalkun berambut perang Caucasian Utara dan Amerika dibiakkan dalam baka. Tempoh produktif pembiakan ayam belanda adalah 4 tahun. Kalkun gangsa sangat awal matang. Tetapi dengan pencahayaan berterusan, pengeluaran telur berlaku 1.5 bulan lebih awal. Betina bertelur 5-9 bulan dalam setahun. Berat telur ayam belanda adalah 90-100 gram.

Orang-orang Turki menetas cengkeraman mereka sendiri dan bertelur itik dan ayam. Naluri penetasan paling baik dikembangkan pada ayam betina berusia dua tahun. Anak ayam menetas 28 hari selepas pembentukan klac. Sukar untuk anak ayam belanda yang baru lahir menerobos cengkerang. Oleh itu, anda perlu memecahkan kepingan dengan teliti di tapak cip. Anak ayam yang ditetas dimasukkan ke ayam induk. Orang Turki menjaga keturunan selama sebulan: mereka memanaskan mereka, mengajar mereka cara berjalan dan mendapatkan makanan.

Penyembelihan burung

Kalkun gangsa disembelih pada 4 bulan, dan kalkun pada 5-6 bulan. Penggemukan dan pemeliharaan selanjutnya tidak membuahkan hasil. Kesediaan burung untuk disembelih juga ditentukan oleh berat badan. Berat optimum ialah 12 kilogram. Tetapi biasanya mereka dipandu oleh usia, kerana ada kemungkinan kalkun akan menambah berat badan. Kemudian, keuntungan besar-besaran berhenti. Burung makan lebih banyak makanan, tetapi tidak menjadi berat.

gangsa kalkun

Penyakit dan rawatannya

Baka kalkun jenis gangsa mempunyai imuniti yang kuat. Tetapi jika peraturan kebersihan di rumah unggas tidak dipatuhi, diet yang tidak seimbang dan tidak adanya vaksinasi, burung menjadi rentan terhadap jangkitan.

Penyakit biasa:

 • batuk kering - dibawa oleh serangga penghisap darah, menyebabkan kematian ternakan, menjadikan daging dan telur tidak sesuai untuk dijual;
 • mycoplasmosis - jangkitan kulat pada saluran pernafasan berkembang pada burung akibat kelembapan yang tinggi di dalam rumah, memakan sayur-sayuran dan biji-bijian yang rosak, dan dirawat dengan antibiotik;
 • cacar adalah penyakit kulit yang tidak dapat disembuhkan, ditularkan dari burung yang sakit kepada yang sihat, dapat memusnahkan ternakan sepenuhnya;
 • coccidiosis adalah jangkitan bakteria yang disebarkan melalui air, makanan dan kotoran;
 • typhus - juga disebarkan dari burung yang sakit, dirawat dengan antibiotik pada peringkat awal;
 • histomoniasis - disebarkan ke ayam belanda dari ayam, angsa melalui kontak dengan burung atau menetap di rumah unggas tanpa rawatan antiseptik awal.

Penyakit yang paling biasa berlaku pada semua jenis unggas adalah jangkitan parasit. Kalkun dijangkiti cacing melalui air dari takungan, rumput dari kawasan paya.

Akibat pemberian makanan yang tidak betul, ayam belanda mengalami kekurangan vitamin dan enteritis. Kekurangan udara segar dan cahaya di dalam bilik menyebabkan kekurangan vitamin D. Oleh itu, walaupun disimpan di dalam rumah, burung harus dibiarkan berjalan-jalan sebentar.

Tanpa vitamin A, ayam belanda menjadi lemah dan kehilangan bulu. Untuk mengisi semula zat tersebut, anda perlu menambahkan wortel ke dalam diet. Untuk pencegahan kekurangan vitamin, aditif mineral siap pakai - premix ditambahkan ke makanan untuk anak ayam dan burung dewasa.

Burung yang tidak sihat mempunyai gejala berikut:

 • kekurangan selera makan;
 • cirit-birit dengan kekotoran hijau atau merah;
 • sikap tidak peduli;
 • penurunan pengeluaran telur;
 • kenaikan suhu;
 • pelepasan lendir dari hidung, mata;
 • pernafasan yang sukar.

Individu yang sakit dikeluarkan dan doktor haiwan dipanggil. Anda tidak boleh merawat burung dengan sendirinya kerana ini boleh menyebabkan wabak penyakit berbahaya. Jangkitan bakteria berkembang dengan cepat dan mempunyai simptom yang serupa. Seorang doktor haiwan dapat menentukan penyakit dengan tepat. Sekiranya demam kepialu, cacar atau tuberkulosis dijumpai, perlu memusnahkan burung yang sakit, dan menyimpan sisa ternakan dalam karantina. Untuk mengelakkan jangkitan, dinding rumah ditutup dengan limau nipis, dan pinggan dirawat dengan agen antibakteria sebulan sekali.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu