Peraturan untuk menetas goslings di inkubator di rumah dan jadual suhu

Pembiakan unggas dalam inkubator sukar dan menyusahkan. Tanpa pengetahuan yang sesuai dan walaupun sedikit pengalaman, tidak ada yang dapat menemuinya. Pertimbangkan peraturan untuk menetas goslings di inkubator di rumah, terutama penyediaan telur, penyimpanannya, keadaan inkubasi yang betul, urutan proses, waktu kapan gosling dapat menetas.

Menyiapkan angsa

Angsa dari mana ia dirancang untuk mendapatkan telur untuk inkubasi mesti diberi makan dengan betul. Makanan harus dipenuhi nutrien, mineral, vitamin, kalsium. Sekiranya pemberian makanan tidak betul, tidak mencukupi, burung tidak diharapkan dapat menghasilkan telur berkualiti yang sesuai untuk pengeraman. Goslings lemah dan tidak dapat dielakkan akan muncul dari mereka, walaupun pada hakikatnya semuanya dilakukan dengan betul.

Angsa harus bergegas di sarang bersih, di mana mereka akan selesa dan bebas. Mereka perlu ditutup dengan jerami atau jerami. Telur mesti dipilih setiap hari. Angsa terburu-buru terutamanya pada waktu pagi, pada siang hari anda perlu memeriksa sarang dan memilih telur, pada waktu petang periksa bahawa tidak ada yang tersisa. Selalunya angsa menyembunyikan telur mereka di bawah lapisan bulu, jadi anda perlu memeriksa semuanya dengan teliti. Anda perlu mengambil bahan mentah setiap hari, kerana hanya dalam hal ini angsa terus bergegas. Sekiranya telur ditinggalkan di sarang, betina boleh duduk di atasnya sendiri.

Bagaimana memilih telur?

Susun bahan sejurus selepas pengumpulan. Untuk inkubator, pilih telur bersaiz besar dan sederhana dengan bentuk yang betul. Dengan cangkang utuh, padat, di mana tidak boleh ada kendur, bintik, retak. Terlalu kecil, dengan kecacatan, yang lama tidak sesuai untuk meletakkan, gosik lemah akan menetas dari mereka, yang akan menyakitkan. Atau anak ayam tidak akan menetas sama sekali.

Aplikasi ovoskop

Semua bahan yang telah melewati tahap pemilihan pertama harus diberi pencerahan pada ovoskop. Di dalam, tidak boleh ada bintik-bintik gelap, kemasukan, kuning telur harus berada di tengah. Semua telur dengan kecacatan tidak sesuai untuk pengeraman.

menetas anak pokok di inkubator di rumah

Pembasmian kuman bahan mentah

Pembasmian kuman meningkatkan kadar anak ayam dan menjaga kesihatannya. Keperluan untuk prosedur ini dijelaskan oleh fakta bahawa virus dan bakteria tetap berada di permukaan cangkang, yang selama inkubasi dapat menembus ke tengah dan menghancurkan embrio. Bahan ini dapat didesinfeksi dengan 3 cara: dengan larutan hidrogen peroksida, kalium permanganat atau cuka.

Pendapat pakar
Zarechny Maxim Valerievich
Ahli Agronomi dengan pengalaman 12 tahun. Pakar pondok musim panas terbaik kami.
Penyelesaian 1.5% disediakan, dituangkan ke dalam bekas, di mana telur diturunkan selama 3-5 minit. Kemudian mereka dibasuh dengan air bersih dan dikeringkan.

Inkubator juga mesti dibasmi kuman. Bilas dahulu semua bahagian yang boleh ditanggalkan, lap dengan larutan peroksida atau kalium permanganat, lap lagi dengan air bersih dan keringkan dengan baik. Setelah setiap bertelur, telur inkubator mesti dibersihkan dan dibasmi kuman, jika tidak, ia akan menjadi tempat pembiakan jangkitan.

Penyimpanan telur semasa pengumpulan bahan mentah

Jangka hayat bahan inkubasi tidak lebih dari 7 hari. Mereka perlu disimpan pada suhu 6-12 ° C dan kelembapan 70%, terurai menjadi 1 lapisan. Anda tidak boleh menyimpan di dalam peti sejuk; lebih baik memilih bilik yang sejuk untuk ini.

Cara menginkubasi telur

Agar semuanya berjalan lancar, anda perlu mengikuti peraturan pengeraman. Dan juga untuk mengelakkan kesilapan asas yang boleh menyebabkan kematian embrio.

Kesalahan besar

Sekiranya inkubasi berlaku pada suhu yang melebihi suhu yang dibenarkan, gosling menetas lebih awal daripada yang diperlukan. Mereka mempunyai kaki yang kurus, pubertas yang lemah. Sekiranya terlalu panas kuat, anak ayam mungkin tidak menetas sama sekali. Pada suhu rendah, goslings muncul lewat dari tarikh yang ditetapkan, ada di antaranya mematuk, tetapi tidak muncul dari telur. Mereka yang muncul mempunyai kaki tebal dan panjang ke bawah. Ini bermakna bahawa mereka lebih maju daripada yang diperlukan.

Oleh kerana kekurangan kelembapan, anak ayam menetas lemah, mereka tidak dapat mematuk cangkang dan meninggalkan telur. Dan kerana putaran telur yang tidak teratur semasa inkubasi, embrio mungkin tidak berkembang, kerana tersekat pada salah satu dinding. Untuk membuang gosling tanpa kehilangan, anda mesti sentiasa mengawasi suhu, kelembapan, membalikkan dan menyejukkannya.

menetas anak pokok di inkubator di rumah

Cara bertelur

Sebelum meletakkan telur, anda perlu memanaskannya dengan betul - simpan di dalam bilik selama 8 jam. Yang sejuk tidak boleh diletakkan, ditutup dengan kondensat, yang menyumbat liang, dan embrio tercekik. Sekiranya bahannya tidak sama, maka pertama-tama anda perlu meletakkan telur besar, bersaiz sederhana setelah 4 jam. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada telur besar, perkembangan gosling berlangsung lebih lama. Perbezaan masa adalah perlu agar perkumuhan itu serentak. Telur angsa diletakkan secara mendatar di dalam inkubator.

Tempoh pengeraman

Tempoh pengeraman dibahagikan kepada 5 bahagian. Pada setiap masa, anda perlu mengekalkan suhu dan kelembapan tertentu, menghidupkan dan menyejukkan bahan.

Tempoh (dalam beberapa hari)SuhuKelembapanMenyejukkanMenyemburBelok
1-837.7 ° C55%tidaktidak5 kali
9-1537.7 ° C47%tidaktidak4 kali
16-2737.7 ° C47%2 kali sehari selama 15-20 minit2 kali sehari4 kali
2837 ° C85%2 kali sehari selama 15-20 minit2 kali seharitidak
29-3037 ° C85%2 kali sehari selama 15-20 minit2 kali seharitidak

Membalikkan dan menyemburkan batu

Memusingkan telur angsa adalah perlu agar embrio tidak melekat pada cengkerang. Pada minggu pertama, ini harus dilakukan dengan kerap - 5 kali sehari, maka jumlah putaran hendaklah dikurangkan menjadi 4 kali. Sebelum menetas, bermula dari hari ke-28, tidak perlu lagi diserahkan.

Untuk menetas anak pokok tanpa kehilangan, mereka harus disejukkan dan disembur mulai hari inkubasi ke-16. Sejukkan selama 20 minit 2 kali sehari, semburkan juga 2 kali. Semburkan dengan air sejuk, bukan sejuk.

Suhu, pengudaraan dan kelembapan

Rejim suhu semasa inkubasi gosling tetap hampir sama - dari hari pertama hingga ke-28 suhu 37.7 ° С, dari 28 hingga penetasan - 37 ° С. Kelembapan tidak begitu sederhana. Pada minggu pertama adalah 55%, dari hari ke-9 hingga ke-28 - 47%. Selama inkubasi 3 hari terakhir, kelembapan mesti dikekalkan pada 85%.

menetas anak pokok di inkubator di rumah

Penting untuk mematuhi parameter inkubasi dengan tepat; jika salah satu daripadanya dilanggar, embrio mungkin mati.

Tarikh penetasan

Penetasan goslings berlaku pada inkubasi 29-31 hari. Biasanya mereka sendiri mematuk dinding cangkang dan keluar dari telur. Inilah yang berlaku dengan sebahagian besar anak ayam, tetapi ada yang tidak tergesa-gesa untuk dilahirkan.Sehingga hari ke-31, anda tidak perlu menolong anak-anak ayam, jika anda mempercepat penetasan dengan cara buatan, mereka mungkin mati.

Sekiranya tarikh akhir telah berlalu, dan gosling belum menetas, anda perlu menolongnya: menembusi cangkang dengan teliti sehingga udara dapat menembus anak-anak ayam. Anda tidak dapat melepaskan cengkerang sepenuhnya. Kemudian mereka akan melakukan semuanya sendiri. Pembiakan gosling dalam inkubator hanya akan berjaya jika peraturannya dipatuhi. Tidak hanya perlu menyiapkan bahan, menyimpannya sebelum meletakkan, tetapi juga menjaga suhu dan kelembapan yang betul di inkubator. Kesalahan akan menyebabkan kematian embrio dan penurunan peratusan daya tetas untuk gosling.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu