Sebab-sebab mengapa bawang putih membusuk di taman: apa yang harus dilakukan dan bagaimana menanganinya?

Menurut tanda-tanda tertentu, penanam sayur dapat mengetahui mengapa bawang putih busuk di kebun. Ini akan membantu mengambil tindakan dan mengelakkan kerugian tanaman yang besar. Anda boleh menyenaraikan sebab utama kerosakan mentol:

 • penyakit kulat;
 • reput bakteria;
 • penyakit virus;
 • perosak.

Amalan pertanian sederhana akan membantu mengurangkan risiko jangkitan:

bawang putih di kebun

 1. Mematuhi peraturan penggiliran tanaman. Perubahan tahunan tempat tanaman di lokasi membantu mengelakkan berlakunya pembiakan mikroorganisma dan perosak yang menjangkiti kumpulan tanaman tertentu. Untuk bawang putih, masa kembali ke kebun adalah sekurang-kurangnya 4–5 tahun. Pendahulu yang terbaik adalah kubis muda, timun,
 2. Memilih tempat yang cerah dan tinggi di laman web ini untuk menanam bawang putih. Untuk budaya ini, terutama untuk jenis musim sejuk, genangan air di musim bunga setelah salji mencair berbahaya. Untuk mengelakkan bawang putih busuk, anda boleh melindungi tanaman dengan menyusun tempat tidur yang tinggi.
 3. Pembersihan laman web yang teliti dari serpihan tumbuhan dan penggalian tahunan. Sebilangan besar perosak dan mikroorganisma mampu mengatasi musim sejuk pada mentol dan batang busuk yang terlupa, dan berpindah ke tunas muda yang rentan pada musim bunga.
 4. Gunakan biji yang sihat. Sebelum menanam, anda perlu menyaring dan menyapu semua cengkih bawang putih dengan tanda-tanda penyakit. Simpan mentol biji di tempat yang sejuk dan kering (+ 1-2 2C) dalam beg linen kecil atau kotak dengan lubang. Ia berguna untuk memperbaharui stok menanam bawang putih dengan menanam mentol (untuk jenis panah).
 5. Mentol biji benih kering sebelum disimpan.
 6. Rawatan bahan penanaman dengan racun kulat sebelum menanam.
 7. Menyiram dan melonggarkan katil tepat pada waktunya.
 8. Pembuangan tanaman yang berpenyakit di luar kawasan.
 9. Penyediaan campuran tanah neutral subur di kebun dan memberi makan tepat pada masanya dengan baja kompleks.
 10. Mematuhi masa penanaman dan penuaian yang optimum.

penyakit kulat

Penyakit kulat

Penyebab utama bawang putih membusuk di kebun dan semasa penyimpanan adalah cendawan. Penyiraman yang tidak teratur ditambah dengan keadaan cuaca yang tidak baik memprovokasi perkembangan mikroorganisma patogen.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan melalui benih yang tercemar, rawatan pra-menyemai chives dengan racun kulat dilakukan: Maxim, Fitosporin, HOM.

peraturan penggiliran tanaman

Fusarium (reput bawah)

Keadaan optimum untuk pertumbuhan kulat yang tidak sempurna dari genus Fusarium adalah kelembapan tinggi dan cuaca panas (di atas 13-20 ° C). Oleh itu, selalunya penyakit ini berlaku di wilayah selatan.

Jangkitan fusarium mempengaruhi banyak tanaman yang ditanam dan biasanya hibernasi pada serpihan tumbuhan.Sebab jangkitan cepat dan kerosakan mentol adalah kerosakan mekanikal oleh perosak dan semasa penuaian.

risiko jangkitan

Gejala:

 • Setelah pembentukan daun 5-7, petua mereka mula menjadi kuning dan layu, secara beransur-ansur menangkap seluruh tanaman.
 • Jalur coklat dapat dilihat pada daun. Mekar merah jambu kecil kadang-kadang muncul di sinus.
 • Sekiranya anda mencuba mengeluarkan bawang putih dari tanah, ia mudah berpisah, kerana akarnya cepat reput dengan fusarium.
 • Pada mentol dan cengkih, bahagian bawah melembutkan dan ditutup dengan miselium ringan. Semasa membuka mentol di antara cengkih, anda juga dapat melihat jejak miselium.

Apabila penyakit fusarium dikesan, tanaman yang sakit segera dikeluarkan dari lokasi dan, tanpa mengira keadaan cuaca, penyiraman tempat tidur dikurangkan buat sementara waktu.

reput bawah

Bawang putih busuk

Sclerotium cepivorum Ber adalah penceroboh yang kerap di tempat tidur bawang putih dan sebab mengapa mentol membusuk. Apa Rotan Putih Dengan Bawang Putih:

 1. Tanda pertama jangkitan yang dapat dilihat oleh penanam adalah kekuningan hujung daun, yang dengan cepat menutupi seluruh bahagian hijau tanaman.
 2. Sekiranya anda mencabut bawang putih yang berpenyakit dari tanah, miselium kulat putih kelihatan di akarnya. Dengan cepat memasuki mentol melalui bahagian bawah. Bawang putih mula membusuk dan kelihatan seperti berair.

bertukar menjadi kuning dan layu

Selalunya pemilik kebun tidak mementingkan pengeringan dedaun bawang putih dan mengetahui tentang penyakit ketika mentol sudah reput.

Racun kulat membantu menyelamatkan sebahagian besar tanaman dengan memproses dan membuang tanaman yang dijangkiti tepat pada masanya dari laman web (Uniform, Switch, Custody).

pengeringan dedaunan

Cendawan Downy (cendawan downy)

Penyakit kulat yang paling bulat, agen penyebabnya ialah Peronospora destructor Casp. Kelembapan yang sangat tinggi dan cuaca sejuk (7-16 ° C) sesuai untuk pertumbuhan. Pembusukan mentol difasilitasi menjelang musim panas dengan kabut yang kerap, hujan yang berpanjangan. Dalam keadaan seperti itu, peronosporosis dapat memusnahkan sebahagian besar tanaman dalam 2-3 minggu. Selepas bermulanya hari cerah, penyebaran jangkitan menjadi perlahan.

Agar tidak melewatkan peringkat awal penyakit ini, anda perlu mengetahui simptom utamanya:

mealy palsu

 • Daun ditutup dengan bintik bujur kekuningan.
 • Dalam cuaca yang sangat lembap, tumbuhan menunjukkan spora ungu muda.
 • Daun melengkung dan jatuh. Secara beransur-ansur, jangkitan menangkap seluruh bahagian udara, turun ke mentol dan memulakan proses pembusukan.

Cendawan berbulu turun musim sejuk di tanah dalam mentol terlupa atau biji.

Sekiranya penyakit dikesan, tempat tidur mesti dirawat dengan racun kulat: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

bahan biji

Reput bakteria

Kerosakan mekanikal pada bawang putih adalah sebab utama mengapa kerosakan bakteria mempengaruhi bawang putih.

Serangga perosak yang melanggar integriti mentol biasanya menjadi penyebabnya. Gigi yang dijangkiti ditutup dengan garis-garis dan bintik-bintik, daging berubah menjadi berkaca, memperoleh warna pearlescent dan penampilan "rebus". Bawang putih seperti itu mempunyai bau busuk yang tidak menyenangkan dan secara beransur-ansur berubah menjadi lendir.

reput bakteria

Bahaya jangkitan ini adalah bahawa pembusukan akhir bawang putih biasanya sudah berlaku semasa penyimpanan dan sukar dikenali dengan penampilan mentol yang belum dibuka.

Cara mengatasi reput bakteria:

 • kawalan perosak serangga;
 • pada musim gugur, kebun itu dibersihkan dengan teliti dari sisa organik;
 • pakaian atas dengan baja mineral dengan kandungan fosforus yang tinggi;
 • pematuhan dengan putaran tanaman.

baja mineral

Perosak

Sebab biasa mengapa reput bawang putih di dalam tanah adalah kerosakan pada tanaman oleh serangga perosak. Pelanggaran peraturan putaran tanaman, tanah miskin dan penyiraman tempat tidur yang tidak stabil dapat menyebabkan penyebaran perosak yang cepat dan kehilangan hasil yang besar. Untuk kawalan perosak bersepadu, racun serangga tujuan umum (Intavir) digunakan.

bawang putih di dalam tanah

Bawang terbang

Larva lalat bawang memakan pulpa bawang putih.Serangga tersebut berhibernasi di dalam tanah pada kedalaman 10-20 cm dalam bentuk pupa. Semasa berbunga tanaman hortikultura, lalat merangkak ke permukaan dan setelah 5-10 hari meletakkan telur putih di atas bawang putih atau berdekatan di tanah. Setelah 3-7 hari, larva muncul dan menggerogoti masuk ke mentol.

Selama musim ini, 2-3 generasi lalat bawang mempunyai masa untuk muncul. Sebab pertumbuhan pesat populasi lalat bawang adalah musim panas yang hujan. Mentol yang rosak cepat reput kerana jangkitan kulat dan bakteria sekunder. Daun bawang putih menjadi kuning, curl dan kering. Larva dapat dilihat ketika mentol dipotong.

bawang terbang

Langkah-langkah berikut akan membantu melindungi tempat tidur bawang putih:

 • Penggalian laman web yang dalam musim luruh.
 • Mulsa tempat tidur dengan gambut bawang putih, sebagai bawang terbang tidak suka tanah gambut.
 • Menanam wortel antara baris.
 • Tanaman debu seminggu sekali dari akhir April hingga pertengahan Julai dengan campuran 10 g habuk tembakau, 100 g abu dan 5 g lada tanah.
 • Penyemburan tanah dan tanaman dengan komposisi: 2-3 sudu teh lada merah tanah dan 250 g debu tembakau diaduk dalam 2-3 liter air mendidih. Tegaskan selama tiga hari di tempat yang hangat dan cairkan dalam baldi air dengan penambahan 50 ml sabun cair. Pemprosesan dilakukan setiap 7 hari bermula akhir April.

katil bawang putih

Tungau akar bawang

Perosak berkaki lapan kecil dari spesies Rhizoglyphus echinopus dalam keadaan yang sesuai (23–26 ⁰C dan 60–65% kelembapan) boleh membahayakan bahagian penuaian bawang putih dan bawang. Dia meletakkan 200-300 telur dalam mentol, dari mana larva tungau akar menetas setelah 7-8 hari. Dalam sebulan, generasi baru bersedia untuk pembiakan lebih lanjut.

Kaedah pengedaran:

habuk tanaman

 • kutu itu mudah dibawa oleh angin;
 • dia dapat bergerak di antara tumbuh-tumbuhan secara bebas;
 • makhluk perosak ini boleh membasahi bawang putih dan sisa bawang di dalam tanah atau pada biji benih di antara cengkih.

Kutu menggigit bahagian bawah mentol, kerana ia tertinggal dan bawang putih mulai membusuk di kebun. Daun tanaman yang berpenyakit berubah menjadi kuning; apabila mentol terbuka, produk sampah berwarna kutu dapat dilihat di antara gigi.

hama akar

Langkah kawalan:

 • katil yang dijangkiti boleh dirawat dengan racun serangga (Keltan atau Rogor);
 • selepas menuai, berguna untuk mengeringkan bawang putih selama seminggu pada suhu 30–35⁰С;
 • Sebelum menanam, goreskan gigi selama 20 minit dalam larutan 0.8% sulfur koloid.

mampu bergerak

Nematod batang bawang

Tempat pertama di antara perosak bawang putih tergolong dalam nematode batang, cacing dari spesies Ditylenchus allii Bej. Di tanah liat yang berat, ia dapat memusnahkan sebahagian besar tanaman. Penyebab kerosakan bawang putih bukan sahaja kerosakan mekanikal pada mentol, tetapi juga kerosakan sekunder oleh kulat dan bakteria.

Sisa tanaman bawang putih, daun bawang dan biji benih yang dilupakan di tanah sesuai untuk musim sejuk untuk perosak ini. Larva dan orang dewasa memakan bahagian cengkih dan batang yang berair. Kelembapan tinggi dan cuaca sejuk adalah keadaan yang baik untuk diedarkan.

serpihan serpihan

Tanda:

 • Pertama sekali, cacing memakan bahagian bawah mentol. Akarnya cepat putus dan mati.
 • Timbangan retak dan jatuh, mentol cepat reput.
 • Tanaman ini agak ketinggalan dalam pengembangan, daunnya pertama kali ditutup dengan jalur cahaya, kemudian berubah menjadi kuning dan kering.
 • Tumbuhan yang dijangkiti mudah terurai dan mempunyai bau busuk yang tidak menyenangkan.
 • Dengan serangan akhir, jejak penembusan nematoda ke dalam tumbuhan dapat dilihat pada daun.

ketinggalan dalam pembangunan

Langkah berjaga-jaga am boleh ditambah:

 • Meringankan tanah berat dengan memperkenalkan komponen organik yang longgar: gambut, jerami, habuk papan.
 • Menaburkan kawasan yang dijangkiti dengan baja hijau, diikuti dengan penggalian.
 • Penggaburan bunga cengkih dalam larutan formalin 0,5-1% atau penyerapan abu kayu.

kawasan yang dijangkiti

Ulasan
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Saya berpendapat bahawa menyemburkan bawang putih sama sekali tidak semula jadi dan menjejaskan kualitinya. Ketika membusuk, cukup dengan mengurangkan jumlah penyiraman, tanpa rawatan kimia.

  Untuk menjawab
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 tahun. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Saya mengikuti semua cadangan. Saya menyimpan biji di tempat yang kering. Saya menyimpan tanah dalam keadaan longgar, bebas dari sisa tahun lalu. Bawang putih selalu dilahirkan besar. Ramai penduduk kampung telah menjadi pelanggan tetap saya. Musim panas 2019 bermula dengan gelombang panas. Dan musim bunga tidak menyenangkan dengan hujan lebat. Saya menyiram bawang putih sekali. Dilonggarkan tepat pada masanya dan ... Oh! Serang! Setelah saya mengatasi petak kentang, saya kembali dan ... separuh dari kebun itu sudah reput. Saya ketakutan. Perkara utama sekarang adalah menyelamatkan benih. Saya akan mengikuti semua nasihat dalam artikel ini. Semua sangat menyedihkan. Lagipun, berapa banyak tenaga yang diperlukan dengan bawang putih musim sejuk ...

  Untuk menjawab
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  Saya juga membusuk. Saya mengikuti putaran tanaman dan mengikuti semua petua. Benih itu bersih dan diproses tepat pada waktunya. Jiran mempunyai gambar yang sama

  Untuk menjawab
  • pentadbir
   7.07.2020 14:21

   Jelas sekali, anda masih terlepas beberapa peraturan. Mungkin ini berkaitan dengan menyiram dan melonggarkan tempat tidur atau membaja dengan baja mineral. Sekiranya anda dan jiran anda menggunakan benih yang sama, maka itulah alasannya.
   Force majeure tidak dikecualikan: keadaan cuaca yang tidak baik, musim panas yang sejuk dan lembap. Biasanya, reput berlaku kerana penyiraman yang tidak teratur, pertumbuhan kulat.

   Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu