Bagaimana cara mengeringkan bawang putih musim sejuk dengan betul setelah menggali dan di mana menyimpannya?

Bawang putih musim sejuk: tanaman yang halus, panen dikeluarkan pada bulan Julai. Oleh itu, cara menyimpan bawang putih musim sejuk hingga musim bunga adalah soalan yang sangat popular dan belum mendapat jawapan yang lengkap. Sebilangan besar kepala sebelum tempoh ini, jika disimpan dengan tidak betul, kering, busuk atau rosak akibat penyakit. Oleh itu, mari kita cuba menjawab soalan dan menyentuh topik penting lain.

Keadaan utama untuk penyimpanan jangka panjang adalah masa penuaian

Bawang putih digali dari tempat tidur kebun apabila keadaan tertentu berlaku. Tanpa hujan selama tiga minggu dan kematangan panen.

Syarat pertama diperlukan untuk penyimpanan jangka panjang. Penyiraman tanaman dihentikan tiga minggu sebelum penuaian. Sekiranya, semasa pematangan kepala, hujan sentiasa turun, perlu dilakukan pengeringan menyeluruh di tempat yang kering.

Kematangan bawang putih diperiksa dengan cara berikut. Pemeriksaan tanaman - apabila matang, sisik menjadi kering dan nipis, daun bawah menjadi kuning dan kering, kulit perbungaan retak. Bahagian atasnya terletak di atas katil taman. Mengeringkan buah-buahan seperti itu tidak memerlukan masa yang lama.

Apabila terlalu masak, bawang putih kehilangan nutrien, akar baru muncul di bahagian bawah, kepala dibahagikan kepada kepingan, dan mereka, pada gilirannya, mula sakit dan membusuk. Sayuran seperti itu tidak dikenakan penyimpanan jangka panjang. Oleh itu, penting untuk menuai hasil tanaman dari tempat tidur tepat pada waktunya.

bawang putih musim sejuk

Pembersihan tanaman

Pembersihan dilakukan dalam cuaca kering dan cerah dengan menggunakan garpu. Mereka merosakkan bawang putih lebih sedikit semasa penuaian. Setelah menggali, tanah digoncang dari tanaman, buah-buahan yang rosak dan busuk dibuang. Selebihnya mesti dikeringkan. Dedaunan dikeringkan bersama buah-buahan.

Pada buah-buahan kering, akar dan bahagian atasnya dipotong, ketika disimpan dalam kepang dan tandan, bahagian atas 30 sentimeter dibiarkan, memecahkan daun dan batang pada ukuran yang diinginkan.

keringkan dengan betul

Bagaimanakah bawang putih musim sejuk dikeringkan setelah digali?

Setelah menuai, tanaman dikeringkan dengan sempurna sebelum musim sejuk. Untuk tujuan ini, syarat berikut sesuai:

 1. Tempat tidur taman - dengan syarat tidak ada hujan.
 2. Gazebos - semestinya di bawah bumbung semasa hujan, dalam cuaca cerah tanaman dibawa keluar di bawah sinar matahari.
 3. Bilik kering dan hangat. Pengeringan berlaku di dalamnya ketika cuaca lembap dengan hujan lebat di luar. Pengeringan bermasalah dalam cuaca basah.

Bergantung pada keadaan cuaca, bawang putih dikeringkan hingga sebulan. Anda perlu memeriksa kepala agar reput, acuan, pengeringan.

tiada hujan

Persediaan untuk penyimpanan jangka panjang

Kepala yang kering perlu disediakan untuk menyimpan bawang putih musim sejuk di rumah seperti berikut.Penyimpanan jangka panjang hanya dapat menahan buah-buahan yang sihat, tidak rosak akibat penyakit atau secara mekanikal. Tiga lapisan sisik harus tetap di kepala - mereka melindungi gigi daripada kering dan rosak. Akarnya dipangkas, meninggalkan 1 sentimeter di kepala. Kami juga memotongnya menggunakan gas atau api. Kami menyusun kepala mengikut ukuran.

bilik kering

Di mana menyimpan bawang putih?

Bawang putih disimpan di rumah dengan dua cara: sejuk dan suam.

Apabila sejuk, simpan di ruangan bawah tanah atau peti sejuk. Dalam kes ini, suhu optimum adalah dari +2 hingga +4 darjah. Kelembapan udara 70-80%. Pada kelembapan yang lebih tinggi, ia akan mula membusuk.

simpanan jangka panjang

Penyimpanan hangat - suhu udara dari 20 hingga 24 darjah. Sekiranya suhu sangat tinggi dan udara kering, bunga cengkih akan kering. Kawasan simpanan mestilah kering, tetapi tidak berhampiran pemanas. Bilik mandi tidak sesuai untuk tujuan ini. Selalunya, tukang kebun menggantungnya di koridor, di dapur, loteng dan almari.

Bagaimana cara menyimpan tanaman musim sejuk dengan betul?

Bawang putih disediakan dengan cara yang berbeza bergantung pada keadaan atau lokasi penyimpanan. Bagaimana menjaga bawang putih musim sejuk hingga musim bunga di rumah?

terus di rumah

Penyimpanan hangat digunakan sekiranya tiada ruang bawah tanah, ruang bawah tanah atau ruang kosong di dalam peti sejuk. Tukang kebun menggunakan pelbagai alat untuk memanjangkan umur kepala mereka. Berikut adalah yang paling popular.

Dengan kaedah sejuk, buah kering diletakkan di ruangan bawah tanah, peti sejuk atau bilik bawah tanah. Di sana, pada musim sejuk, suhu dikekalkan pada + 2- + 4, seperti di dalam peti sejuk.

cara hangat

Sabit

Sebelum diletakkan untuk musim sejuk, sayur-sayuran disediakan sedikit berbeza. Bagaimana cara memotong dengan betul? Jangan memotong bahagian atas sepenuhnya. Untuk mengikat buah dalam kuncir, tinggalkan batangnya, panjangnya 30 sentimeter. Yang kemudiannya akan dijalinkan.

Untuk kaedah musim sejuk ini pada musim gugur, buah-buahan dengan tiga cengkerang yang tidak retak, keseluruhan, berwarna seragam, dipilih. Jalin bawang ke dalam kuncir untuk penyimpanan, jalinkan tali tambahan ke dalamnya untuk digantung. Disimpan di tempat yang kering dan hangat di pangsapuri atau rumah. Selalunya melakukan fungsi hiasan.

Potong bahagian atas

Tandan

Bahagian atasnya diproses, seperti kuncir, tetapi kemudian diikat dengan sapu 10-15 kepala dan digantung di tempat yang kering dan hangat. Harus diingat bahawa suhu udara di dalam bilik tidak boleh melebihi 24 darjah, jika tidak, gigi akan layu.

kepala dan digantung

Bank

Dalam balang, bawang putih musim sejuk disimpan lebih lama di rumah kerana kekurangan peredaran udara. Mereka disterilkan terlebih dahulu. Mereka memilih kepala yang sekata dengan warna seragam, tanpa bintik, busuk dan percambahan. Mereka diletakkan dalam tin siap dan digulung. Simpan di loker, almari.

peredaran udara

Kotak

Sebilangan besar sayur-sayuran diletakkan di dalam bekas kayu atau kadbod untuk musim sejuk pada musim gugur. Buah-buahan kering dan tidak dijangkiti yang telah dipilih. Kotak diletakkan di dalam bilik yang hangat di mana suhu udara disimpan dari 18 hingga 24 darjah. Tanaman musim sejuk juga disimpan dalam kotak dengan cara yang sejuk, diletakkan di ruang bawah tanah atau bilik bawah tanah. Tanaman yang telah dilunaskan dengan cara ini digunakan sebagai bahan penanaman bunga cengkih bawang putih semasa menyemai musim bunga.

jumlah sayur-sayuran

Bakul anyaman

Mereka menyimpan di dalam bakul kulit kayu birch dengan cara yang sama seperti di dalam kotak.

bakul anyaman

Stoking nilon

Cucu nenek kami menyimpan bawang dalam stoking. Kaedahnya diuji masa. Mereka disimpan untuk waktu yang lama dengan syarat mereka ditempatkan di dalam bilik yang hangat dengan suhu yang optimum.

stoking nilon

Grid

Simpan dalam jaring, seperti nilon. Mereka digantung di almari, di lorong atau di dapur. Pelembapan berlebihan air tidak boleh dibenarkan, sayur-sayuran akan membusuk. Kami menanam gigi ini di tempat tidur pada musim bunga.

kedai grid

Parafin

Kaedah yang sangat baik tetapi memakan masa. Buah kering yang sihat dipilih, dicelupkan ke dalam parafin yang dipanaskan dan diletakkan di dalam bekas. Dengan kaedah ini, sayur-sayuran tidak kehilangan kelembapan, kerana ia ditutup dengan parafin.

cara rajin

Minyak bunga matahari

Setiap buah yang disiapkan dicelupkan ke dalam minyak sayur rebus selama satu jam, kemudian dimasukkan ke dalam bekas kaca, ditutup dengan penutup dan dibiarkan selama musim sejuk di bilik yang sejuk atau hangat. Minyak yang disterilkan akan mencegah kuman dan kulat daripada tumbuh. Dengan kaedah ini, bawang putih disimpan hingga musim bunga.

minyak sayuran

Taburkan dengan tepung, kulit bawang, garam

Dengan kaedah ini, bahan potong diletakkan di dalam bekas. Balang, kotak, bakul akan dilakukan. Sebarkan secara berlapis, taburkan setiap lapisan dengan tepung, garam atau sekam. Prasyarat, lapisan pertama mesti terdiri daripada bahan yang dicurahkan. Buah-buahan ditutup sepenuhnya dari pengaruh persekitaran luaran. Ia boleh disimpan dengan cara ini baik di bilik yang hangat dan sejuk.

Semasa musim sejuk bawang putih, penting untuk memeriksa buah-buahan agar busuk, percambahan dan pengeringan. Kepala yang rosak dikeluarkan dari pukal. Jika tidak, satu kepala akan merosakkan keseluruhan tanaman. Kekalkan suhu dan kelembapan yang optimum. Sekiranya syarat-syarat ini dipenuhi, bawang putih musim sejuk yang disimpan akan terbiarkan tanpa kehilangan sehingga cengkih baru ditanam dan akan menggembirakan pemiliknya dengan cengkih yang enak hingga penuaian berikutnya. Simpan tanaman musim sejuk dengan betul.

tepung dan kulit bawang

Ulasan
 1. Teliti
  8.08.2018 20:10

  sungguh mengagumkan bagaimana semua orang menulis perkara yang sama, tetapi mereka tidak menulis bawang putih apa yang perlu ditanam sebelum musim sejuk. Saya akan membahagikan topik kepada beberapa bahagian:
  1. bawang putih musim sejuk digali, maksimum kerana mereka mengatakan ia disimpan hingga musim bunga. SOALAN APA YANG DITANAMKAN AUTUMN SETERUSNYA DI BAWAH MENANG ??? Anda tidak boleh menanam yang ini, ia tidak akan ada di sana.
  2. tulis bahawa bawang putih yang disimpan dapat ditanam pada musim bunga. Tunggu, tetapi ini adalah bawang putih musim bunga? adakah masuk akal: musim sejuk atau musim bunga hanya dengan menanam masa ???
  3. Baiklah, menurut logik penulis, kami menanam bawang putih musim sejuk, menggali musim panas lalu dan disimpan hingga musim bunga, dan menanamnya pada musim bunga ini. Kemudian kita mencarinya pada bulan September dan pada bulan September dan menanamnya ?? ada yang tidak kena di sini.
  4. Sekiranya terdapat dua jenis bawang putih: musim sejuk dan musim bunga, terangkan cara menyimpan bawang putih musim sejuk sehingga penanaman berikutnya di AUTUMN !!!, Untuk menanamnya sebelum musim sejuk. Baiklah, copywriter mematahkan tombak mereka, tidak ada maklumat di Internet ...

  Untuk menjawab
  • Nikolay
   11.11.2018 20:31

   Artikel mengenai cara mengekalkan bawang putih hingga musim bunga. Dan bukan apa yang perlu ditanam pada musim gugur atau musim bunga. Anda sedikit keliru. Tulis di Yandex: apa yang perlu ditanam pada musim luruh atau musim bunga, dan anda akan mengetahui!

   Untuk menjawab
 2. Harapan
  10.10.2018 13:09

  Bawang putih musim sejuk digali pada bulan Julai-Ogos dan pada musim luruh kepala terbesarnya ditanam, iaitu hanya mengambil masa 2-3 bulan dari penggalian hingga penanaman.

  Untuk menjawab
 3. Vasilisa
  8.08.2020 20:16

  Menggali pada bulan Ogos. Kami menanam sebahagian dari cengkih bawang putih pada bulan Oktober tahun yang sama. Dan dari tahun ke tahun.

  Untuk menjawab
  • pentadbir
   8.08.2020 11:27

   Sudah tentu, jika anda telah menguji kaedah yang anda cadangkan dalam praktiknya, ia akan berjaya. Hanya satu peringatan: anda tidak menunjukkan di wilayah mana anda tinggal. Kemungkinan besar di salah satu yang selatan. Ini bermakna bahawa keadaan iklim di sana lebih ringan. Bagi kebanyakan orang Rusia, kaedah yang ditunjukkan dalam artikel dengan penggalian pada bulan Julai adalah sesuai. Dan komen anda akan berguna untuk semua penduduk musim panas. Tetapi hanya jika anda menunjukkan kawasan mana yang sesuai.

   Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu