Penerangan tentang pelbagai jenis Miracle Altai, ciri penanaman dan penjagaan

Tomato Altai Miracle dibesarkan oleh pakar dalam tahun-tahun terakhir abad yang lalu, dan hari ini tanaman ini berada di daftar negeri pencapaian pembiakan terbaik. Pakar menetapkan tujuan mereka untuk membuat tomato yang dapat menunjukkan hasil yang tinggi dalam iklim wilayah Siberia. Berkat usaha para pakar, berbagai muncul, yang disebut Miracle of Altai. Penerangan mengenai varietas ini membincangkan kemungkinan penanaman di rumah hijau dan keadaan ladang terbuka.

Ciri khas tomato merujuk kepada jenis interdeterminant, iaitu pertumbuhan batang utama berlaku secara berterusan. Di padang terbuka, ketinggian semak berbeza dari 1.3 hingga 1.6 meter. Di rumah hijau, nilai ini mungkin sedikit lebih tinggi. Kerana pertumbuhannya yang tinggi, tanaman mesti diikat, sementara penyokong mestilah lebih tinggi daripada pertumbuhan batang utama.

Keajaiban Altai

Kilang ini mempunyai batang yang kuat, dicirikan oleh kekuatan yang baik dan warna dedaunan hijau zamrud. Varieti Altai mempunyai kemampuan penetapan buah yang baik pada suhu rendah. Belukar menahan berat buah dengan sempurna dan tidak pecah, jadi ikatan tangan tambahan tidak diperlukan.

Ciri buah

Ulasan tukang kebun mengesahkan ciri khas tomato. Berus pertama membentuk tomato besar, berat rata-rata mencapai 300 hingga 350 gram. Hasil buah yang tinggi berlaku pada gelombang kedua. Pada masa yang sama, berat rata-rata sedikit berkurang dan berkisar antara 150 hingga 200 gram. Tomato yang belum masak mempunyai titik gelap kecil di dekat tangkai, yang hilang ketika buahnya matang.

Sekiranya perlu untuk mengangkut sayur-sayuran, mereka dituai dalam bentuk yang sedikit tidak matang.

Buah merah pekat berbentuk bujur. Bubur sayur-sayuran dengan harmoni menggabungkan ketumpatan dengan kelembutan dan rasa segar. Rasa tomato manis dengan sedikit masam. Bilangan ruang biji rata-rata berkisar antara 5 hingga 7.

dibesarkan oleh pakar

Bilakah dan bagaimana pematangan berlaku?

Miracle of Altai tergolong dalam varieti pertengahan musim dari segi ciri pematangan. Buah pertama dikeluarkan 90 hari selepas pucuk pertama muncul. Buah bertahan lama dan dibezakan dengan nilai pulangan penuh. Berus dengan tomato masak ombak.

Tomato mempunyai hasil yang tinggi. Untuk penanaman rumah hijau pada jarak 1 m2 menyumbang 10 hingga 15 kg sayur-sayuran. Satu belukar tanaman menghasilkan rata-rata 4 hingga kg sayur-sayuran. Dalam keadaan di ladang terbuka, hasilnya sedikit lebih rendah, tetapi dalam keadaan cuaca yang baik mereka dapat sesuai dengan nilai penanaman rumah hijau.

kematangan berlaku

Kelebihan dan kekurangan

Varieti ini tahan terhadap suhu rendah dan faktor persekitaran. Benih mempunyai kadar percambahan yang tinggi, yang mencapai 99.8%, dan anak benih bertolak ansur dengan baik. Toleransi tekanan lebih tinggi daripada beberapa jenis hibrida. Ulasan tukang kebun membincangkan kelebihan berikut:

 • mempunyai keupayaan untuk tumbuh secara berterusan, yang tidak berhenti walaupun dengan penurunan suhu yang tajam;
 • tanpa mengira keadaan cuaca, pembentukan ovari berlaku;
 • hasil yang baik apabila ditanam bukan hanya di rumah hijau, tetapi juga di tanah terbuka.

pertumbuhan berterusan

Oleh kerana kelebihan ini, variasi memberikan penunjuk hasil yang sangat baik tanpa mengira keanehan cuaca. Ulasan tukang kebun mengesahkan fleksibiliti varieti. Keupayaan untuk masak dalam gelombang memudahkan pemprosesan tanaman. Satu-satunya kelemahan adalah intoleransi tanaman terhadap penumpahan air di tanah.

Nuansa tumbuh

Menanam dan merawat tanaman tidak berbeza dengan peraturan yang diterima umum. Dianjurkan untuk mematuhi petua berikut:

kelebihan tersebut

 • anak benih ditanam di tanah dengan usia sekurang-kurangnya 2 bulan;
 • skema penanaman mengandaikan 3 anak benih untuk tanah terbuka per 1 m², 4 untuk keadaan rumah hijau;
 • kilang itu perlu mengikat dan mencubit;
 • semak perlu menyediakan pengudaraan yang mencukupi.

Untuk menghilangkan tanaman perosak dan penyakit tradisional tomato akan membantu penyemburan berkala dengan ubat-ubatan, membasmi kuman tanah dan putaran tanaman. Ulasan tukang kebun bercakap tentang kemungkinan memperoleh hasil yang baik dengan pelaburan masa dan usaha minimum.

anak benih ditanam

Ulasan
 1. Marina
  2.02.2018 09:21

  Di rumah varieti ini disebut "Biyskaya rose", saya tidak tahu mengapa. Itu baru berlaku. Bioactivator telah digunakan sejak musim lalu BioGrow - dan tomato nampaknya tumbuh lebih besar daripada biasa. Dan penuaian pasti lebih banyak daripada musim sebelumnya.

  Untuk menjawab
  • Den
   3.03.2019 13:59

   Dan dari mana anda mendapat idea bahawa varieti khusus ini disebut Biysk rose? Biysk rosan adalah pelbagai yang sama sekali berbeza.

   Untuk menjawab
 2. anastasia
  6.06.2018 20:03

  Saya tumbuh di rumah hijau selama dua musim, buah-buahan yang sangat sedap dan indah. Tetapi cladosporiosis mengamuk. Tahun ini tidak menanam. Saya akan mengulanginya tahun depan dengan biji saya.

  Untuk menjawab
 3. Den
  3.03.2019 14:57

  Pembohongan lain. Menurut Daftar Pencapaian Pembiakan Negeri, tomato Altai Chudo adalah penentu (dan sama sekali tidak ditentukan, seperti yang ditulis dengan salah dalam artikel), yang, memandangkan pertumbuhan tanaman, bermaksud bahawa tomato ini lebih banyak jenis semi-penentu (kerana varietas semi-penentu dalam daftar ditunjukkan dengan cara yang sama seperti penentu) ). Dan kematangan pertengahan menunjukkan tempoh dari percambahan hingga pematangan buah pertama 110-120 hari, dan tidak 90 sama sekali, kerana ditulis dengan salah dalam artikel.

  Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu