Ejen super untuk benih tomato hidrogen peroksida

Apa yang tidak dilakukan oleh tukang kebun dan tukang kebun untuk meningkatkan hasil atau menyingkirkan serangga di tempat tidur. Hidrogen peroksida adalah makanan super untuk tomato. Tidak seperti ubat mahal, yang kadang-kadang tidak berkesan sepenuhnya, ubat ini boleh dibeli dengan harga sesen pun di mana-mana farmasi.

Hidrogen peroksida untuk pembasmian kuman

Ramai orang tahu bahawa bahan penanaman mesti dibasmi kuman sebelum menanam. Selalunya, iodin atau kalium permanganat digunakan untuk tujuan ini. Tetapi anda boleh memproses biji tomato dan hidrogen peroksida.

Menurut saintis, benih tanaman pertanian mengandungi perencat. Mereka mengganggu percambahan bahan penanaman. Di persekitaran semula jadi, mereka musnah semasa proses pengoksidaan. Tetapi dalam pertanian, peroksida digunakan untuk tujuan ini. Biji tomat disembur dengan botol semburan 1% hidrogen peroksida raster. Anda perlu menyemburkan biji yang sudah disemai di dalam tanah. Oleh itu, bukan sahaja penghambat yang terkandung dalam biji hancur, tetapi juga seluruh tanah dibasmi kuman.

hidrogen peroksida

Kaedah lain untuk membasmi kuman pada masa depan. Dalam larutan peroksida 10%, anda perlu merendam biji selama 25 minit, kemudian mereka harus dibilas di bawah air yang mengalir dan dikeringkan pada bateri sehingga keadaan longgar.

Alat ini juga digunakan sebagai perangsang pertumbuhan tanaman sayuran. Bahan penanaman tomato harus direndam selama 12 jam dalam larutan peroksida 0.5%. Selepas masa ini, benih juga dibasuh dengan air bersih dan dikeringkan. Kaedah rawatan benih ini menjamin percambahan 100%.

Hidrogen peroksida untuk anak benih tomato juga digunakan dalam rawatan sistem akar tomato. Tetapi, dalam kes ini, semua akar nipis akan mati, tetapi tidak ada bakteria dan kulat yang akan tinggal di rimpang itu sendiri.

pemprosesan anak benih

Pemprosesan tanah sebelum menanam anak benih

Alat ini telah menemukan aplikasi dalam penanaman tanah di pondok musim panas. Sebilangan besar serangga berbahaya lebih suka musim sejuk di tanah. Oleh itu, sebelum menanam anak benih di tanah terbuka, disarankan untuk membasmi kuman tanah. Menyiram substrat dengan larutan peroksida bukan hanya sebelum menanam anak benih, tetapi juga setelah penuaian.

Hanya satu botol produk yang diperlukan untuk 4 liter air. Campurkan larutan dengan sebati dengan kayu kayu, tuangkan ke dalam tin penyiram dan tuangkan ke atas tanah yang digali. Penyiraman dengan larutan berair dilakukan pada musim luruh dan musim bunga, beberapa hari sebelum menanam anak benih muda di tempat tidur.

memberi makan bumi

Pemprosesan anak benih dan tanaman dewasa

Semasa menanam tomato, perhatian khusus harus diberikan kepada pemprosesan semak.Anak benih tomato sangat lemah, jadi mereka memerlukan rangsangan pertumbuhan tambahan. Bahan kimia boleh digunakan sebagai perangsang, tetapi anda boleh melakukannya tanpanya dan cuba merawat anak benih dengan larutan peroksida.

Untuk menyemburkan semak, anda perlu mengambil 1 liter air yang ditapis suam dan cairkan 1 sudu besar di dalamnya. l. peroksida. Campurkan dengan teliti dan tuangkan ke dalam botol penyembur, penyemburan dilakukan secara berterusan, sehingga anak benih ditransplantasikan ke dalam tanah. Sebaiknya semburkan seminggu sekali. Dengan pemberian makanan seperti itu, anak benih mula tumbuh dengan aktif dalam beberapa hari selepas permulaan prosedur.

anak benih di negara ini

Tetapi bukan sahaja anak benih muda memerlukan perangsang pertumbuhan. Di bawah faktor-faktor tertentu, semak dewasa juga boleh tumbuh dengan buruk, mempunyai penampilan yang tidak sihat dan kering. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menggunakan hidrogen peroksida. Anda boleh membasmi kuman dan patah pada batang. Tempat rehat dilincirkan dengan peroksida dan ditutup dengan getah.

Ubat ini juga dapat mengatasi penyakit kulat. Cairkan 25 ml peroksida dalam 1 liter air suhu bilik dan semburkan dahan dan daun tomato dengan cecair yang dihasilkan.

Peroksida juga dapat mengatasi penyakit biasa dari tanaman nighthade seperti larut malam. Dalam 1 liter air, cairkan beberapa tetes yodium (anda boleh lakukan tanpanya) dan 35 ml peroksida. Semburkan tanaman sehingga semua tanda-tanda kebiasaan hilang.

rumah di tingkap

Aplikasi sebagai baja untuk tomato

Dengan bantuan hidrogen peroksida, anda boleh baja tomato... Cairkan peroksida dengan air (3 liter per 50 ml produk) dan airkan semak tomat dengan baja yang dihasilkan. Anda boleh menyuburkan anak benih muda dan semak dewasa.

Menyiram anak benih dengan ubat ini membantu rimpang menyerap unsur surih dan makronutrien dengan lebih baik. Oksigen yang dibebaskan "memakan" akar kecil, dan juga menghancurkan semua bakteria dan kulat patogen. Anda hanya perlu ingat bahawa tidak disarankan untuk menyiram dedaunan tanaman. Pakaian berpakaian tidak lebih kerap dilakukan setiap 10 hari sekali.

baja sedang mencurah

Semasa menyiram anak benih tomato dengan cara ini, anda mesti mengikuti beberapa cadangan:

  • Air mesti meresap ke dalam tanah hingga kedalaman lebih dari 15 cm;
  • Keperluan untuk menggunakan air suam sahaja (tidak sejuk);
  • Semasa menyiram semak, cecair tidak boleh jatuh di bahagian atas dan mengikis tanah di sekitar lubang;

ubat untuk tomato

Anda perlu menyiram semak pada awal pagi atau larut malam, ketika matahari sudah terbenam (jika air tomato ketika matahari bersinar, mereka boleh terbakar dan mati).

Ulasan
  1. Irina
    1.01.2018 21:08

    Kaedahnya bagus, saya sendiri selalu menggunakannya sebelum saya menemui bioaktivator untuk pertumbuhan tanaman BioGrow... Pada masa ini, saya tidak tahu alat yang boleh dibandingkan dengannya dari segi keberkesanan.

    Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu