Di sebelah apa yang anda boleh dan tidak boleh menanam lada pahit, bagaimana memilih kawasan kejiranan di kebun

Tidak setiap tukang kebun tahu tanaman sayuran mana yang memberi kesan yang baik terhadap pertumbuhan dan rasa lada, adakah mungkin menanam lada manis dan pahit di sebelahnya, yang sama sekali tidak ditoleransi, dan mengapa ia tumbuh dengan buruk. Adalah perlu untuk mengetahui perkara ini, kerana kadang-kadang tanaman yang berada di sekitar itulah yang mempengaruhi hasilnya. Ada yang membantu pertumbuhan dan perkembangan, yang lain memusnahkan, memindahkan perosak dan memilih vitamin. Kadang-kadang anda perlu menanam beberapa tanaman antara satu sama lain pada jarak yang sangat besar.

Mereka bermimpi menanam lada pahit banyak tukang kebun, tetapi ragu pilihan tempat yang sesuai untuknya. Terdapat beberapa nuansa yang dapat menentukan dengan tepat apa lada panas yang boleh ditanam di sebelahnya sehingga tidak membahayakan tanaman lain. Semua yang kita tanam dan tanam di pondok musim panas semestinya memberikan hasil yang baik.

Tumbuh lada panas

Di wilayah utara, lada biasanya ditanam dari biji, dan kemudian anak benih ditanam di tanah yang dilonggarkan. Mereka ditanam di kawasan terbuka terutama di kawasan yang hangat. Lada sangat menggemari tanah yang digali dengan baik, baja dan penyiraman berkualiti tinggi. Agar ia tumbuh dengan baik dan berbuah dengan cepat, ia diambil oleh anak tiri, bahagian atasnya dipotong, dan diberi makan dengan mineral organik. Di medan terbuka, pematangan lebih lambat dan penyelenggaraannya lebih teliti. Chile lebih suka kehangatan.

Penjagaan utama adalah sama seperti untuk semua tanaman yang suka panas. Perlu menyiangi rumpai, menyemburkan, menyiram air dengan baik dua kali seminggu, dan juga memberi makan dengan baja yang diperlukan.

Lada panas boleh dibiakkan dengan biji dan pucuk. Pucuk kecil dipotong, diletakkan di dalam air, dan kemudian setelah beberapa lama mereka tumbuh akar. Ramai orang menanam budaya ini di rumah di ambang tingkap. Benih boleh dikeringkan dan bercambah untuk tahun berikutnya.

Lada pahit dituai pada pertengahan musim panas atau musim luruh. Tidak perlu menunggu sehingga terlalu masak, tetapi untuk memilih lebih banyak buah hijau. Ia disimpan dengan sempurna pada musim sejuk, digunakan untuk perasa, ditambah dengan makanan ringan dan acar. Manfaatnya adalah dalam meningkatkan imuniti dan meningkatkan metabolisme. Ia mengandungi banyak vitamin C, A, B, zat besi. Mereka mengatakan bahawa dia mengandungi hormon kegembiraan.

lada pahit di kebun

Jiran yang digemari untuk pelbagai ini

Adalah sangat penting bagi para pecinta lada yang lebih tajam untuk mengetahui tanaman mana yang mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangannya, kawasan kejiranan mana yang akan meningkatkan pertumbuhan dan pemakanan buah, dan tidak membuang semua jus. Sedikit yang mempunyai maklumat terperinci mengenai apa yang hendak ditanam sayur panas ini di sebelahnya.

Sebaiknya tanam lada panas dengan anak benih yang memberi kesan yang baik padanya. Lada yang ditanam bersama musuhnya sakit, tidak berbuah, ditutup dengan perosak, layu.

Jiran yang baik di sebelah lada panas adalah ramuan yang berbeza.Seharusnya tidak terlalu banyak, rerumputan rumput dapat menarik nutrien dari sistem akar nighthades. Rumpai berbahaya kerana menyebarkan penyakit dan serangga buruk. Boleh ditanam sedikit di tepi atau di tengah-tengah antara semak. Ia boleh menjadi chamomile, pudina, coltsfoot, jelatang, bayam, selada. Mereka sangat mempengaruhi penampilan awal buah.

Juga, tumbuh-tumbuhan seperti kemangi, dill, thyme, ketumbar tumbuh dengan baik di kawasan berhampiran. Mereka mempengaruhi rasa lada panas tambahan. Perkara yang paling penting adalah memastikan bahawa tidak ada banyak teduh, kerana sayur-sayuran tidak menyukai ini. Harus banyak sayur-sayuran panas daripada sayur-sayuran yang lain.

Ia sangat berguna untuk menanam tomato di kawasan berhampiran. Mereka nampaknya saling membantu tumbuh lebih cepat. Dan jika anda menanam sedikit bawang putih di antara mereka, ia akan menghalau semua serangga berbahaya.

Di satu rumah hijau, anda boleh menanam lada di sebelah terung. Mereka serupa dari segi pematangan, penanaman dan penjagaan. Dan mereka tidak mengganggu perkembangan satu sama lain.

Kawasan persekitaran yang baik adalah dengan wortel, bawang, kubis. Mereka boleh ditanam di tempat tidur terdekat. Maka anda akan dapat menanam sayur-sayuran sihat yang enak.

Apa yang dilarang menanam

Terdapat beberapa tanaman yang sama sekali tidak sesuai dengan lada merah. Pengaruh negatif dirasakan walaupun jiran berada di kebun berhampiran. Kadang kala lada juga merosakkan rasa sayur-sayuran lain yang ditanam dengannya.

lada pahit di ladang terbuka

Jangan tanam adas dengan perasa ini. Ini akan menyebabkan penyakit pertama, dedaunan akan layu, dan buahnya tidak akan dapat berkembang dengan normal, kerana adas memilih segalanya untuk perkembangannya.

Beet juga bukan kawan yang baik. Ia tumbuh dengan sangat cepat, meraih sinar matahari, menekan sebahagian besar akar dengan kekuatannya. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui sejauh mana lebih baik meletakkan mereka.

Lada tidak mesra dengan kentang. Bagi ubi, lebih baik mencari tempat yang jauh dari semua orang di negara ini. Dia mengambil semua mineral dan vitamin dari tanaman lain, kerana dia selalu memerlukan banyaknya untuk pengembangan dan pertumbuhan.

Lada pahit dan manis tidak boleh tumbuh di atas katil yang sama. Sekiranya mereka berada berdekatan, mereka akan mula mengepung antara satu sama lain, dan kemudian akan ada banyak kepahitan pada paprika, dan rasa yang sama sekali berbeza akan ditularkan dari rasa manis. Bunga mereka menyebarkan pendebungaan satu sama lain, menghasilkan spesies baru. Iaitu, perasa yang diperlukan tidak lagi dari lada.

Di sebelah lada manis dan pedas akan kehilangan semua khasiatnya yang bermanfaat, ia akan menjadi varieti yang sama sekali berbeza, bukan yang sebelumnya. Oleh itu, lebih baik menanam sayur manis di rumah hijau lain bersama timun dan tomato. Dengan memisahkan lada panas dan Bulgaria, hasil dan rasa akan lebih baik.

Selepas apa tanaman ditanam

Terdapat peraturan penting: anda perlu memastikan bahawa anda tidak menanam varieti yang sama dari tahun ke tahun, dan juga untuk memantau tanaman mana yang anda boleh tanam varieti ini. Memang, sering kali alasan untuk hasil yang rendah adalah bahawa sebelum itu, musuh ditanam di tempat lada.

Adalah sangat penting untuk menanam anak benih di tanah rehat, yang bermaksud bahawa sebelum itu, tepatnya varieti tersebut tidak akan membahayakan sayur. Tumbuhan perlu ditukar. Contohnya, tembikai dan labu. Melon, semangka, zucchini, terung, labu adalah tanaman, setelah itu cili akan memberikan buah-buahan yang enak dan lezat.

Tema yang sama dengan timun. Selepas mereka, tanah ini paling baik untuk pertumbuhan. Sekiranya terdapat beberapa rumah hijau di negara ini, maka ada baiknya mengubah penanaman di dalamnya dari tahun ke tahun.

lada pahit tumbuh di kebun

Dan bumi setelah kacang, kacang polong dan kacang jenuh dengan mineral kalium dan fosforus, yang sangat berguna untuk paprika. Ia tumbuh dengan baik dari kompos, humus, kalium, fosforus dan magnesium. Anda harus tahu selepas mana tanaman tanah yang diberi vitamin itu diperoleh.

Sekiranya rumput tumbuh di jurang tahun lalu, bumi akan diistirahatkan, buah - dengan sifat rasa cerah.Herba memberikan mineral dan humus penting ke tanah, yang sangat penting untuk tidur malam.

Jangan menanam lada selepas tomato, terung, bit, kentang, paprika. Tumbuhan ini adalah keluarga yang sama dengan bayangan malam, spesies yang sama mempunyai kesan yang merugikan pada anak benih. Mereka menderita penyakit yang sama, mereka mempunyai serangga yang sama, mereka menggunakan bahan berguna antara satu sama lain.

Penting untuk diingat tanaman mana yang boleh ditanam di sebelah lada panas dan yang tidak boleh ditanam. Keserasian tanaman sayur-sayuran sangat mempengaruhi pertumbuhannya. Kadang-kadang ia sendiri menghalang varieti lain berkembang dengan betul. Sekiranya anda betul-betul membuat rancangan untuk menanam di kebun, memastikan kawasan sayur-sayuran yang baik, maka tidak akan pernah ada kesilapan, akibatnya anda akan mendapat hasil panen yang sangat baik.

Ulasan
  1. Julia
    7.07.2018 09:40

    Saya juga menggunakan petua ini, kerana setelah saya menanam lada manis dan pahit di sebelahnya, pada akhirnya mereka dibiarkan tanpa manis) Dan untuk pertumbuhan yang lebih baik saya selalu menggunakan BioGrow, hasilnya lebih tinggi dan tanaman tidak jatuh sakit.

    Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu