Mengapa tepi daun timun bertukar menjadi kuning dan apa yang perlu dilakukan

Timun adalah tanaman yang agak halus dan segera mula bertindak balas terhadap penjagaan yang tidak betul, perubahan suhu, atau tanah yang tidak sesuai. Itulah sebabnya mengapa banyak penanam sayur menghadapi masalah ketika daun timun menjadi kuning di tepinya. Setelah menemui tanda-tanda pertama perubahan tersebut di semak, anda mesti segera mula merawat timun.

Mengapa daun bertukar menjadi kuning

Sebelum anda mula memerangi daun timun yang menguning, anda perlu membiasakan diri dengan punca utama masalah ini.

Perbezaan suhu

Selalunya, bintik-bintik kuning muncul di daun timun kerana hakikat bahawa semak tumbuh dalam keadaan suhu yang tidak stabil. Timun menyukai kehangatan dan oleh itu, kerana perubahan suhu secara tiba-tiba, bukan sahaja tepi daun timun dapat berubah menjadi kuning, tetapi pertumbuhannya juga dapat berhenti.

Semasa menanam anak benih di rumah hijau, anda mesti memantau suhu di dalam bilik dengan teliti. Tidak boleh terlalu tinggi, kerana ini mengaktifkan pengembangan bakteria dan menyebabkan reput akarnya.

penurunan suhu

Kawasan tumbuh yang tidak sesuai

Kadang-kadang warna daun timun mula berubah kerana tempat yang tidak sesuai untuk menanam sayur. Agar timun tidak mempunyai penyakit, perlu memilih kawasan dengan pencahayaan yang baik untuk penanamannya. Walau bagaimanapun, tanaman ini juga memerlukan naungan. Oleh itu, perlu mengambil tempat di kebun yang akan sedikit teduh agar timun tidak panas dan daunnya tidak menjadi kuning.

laman web yang tidak sesuai

Kekurangan komponen pemakanan

Telah diketahui bahawa timun menuntut di tanah dan oleh itu, jika jumlah nutrien tidak mencukupi di dalamnya, maka daun timun menjadi kuning dan kering. Selalunya, masalah ini muncul kerana kekurangan persenyawaan nitrogen. Dengan kekurangan nitrogen, daun bawah mulai berubah menjadi kuning dan buah-buahan mulai melengkung.

Apabila tanda-tanda di atas muncul, 3-4 baldi baja tahun lalu mesti ditambahkan ke tanah. Kotoran terlalu banyak tidak boleh ditambahkan ke tanah, kerana ini boleh menyebabkan kematian tanaman.

kekurangan komponen

Menyiram

Sebilangan penanam sayur mengaitkan penampilan lapisan kuning pada daun dengan penyiraman yang tidak betul. Selalunya, tepi daun timun berubah menjadi kuning dengan kelembapan yang tidak mencukupi pada musim panas. Walau bagaimanapun, kadang-kadang masalah ini muncul kerana rejim penyiraman yang tidak betul. Bagaimanapun, banyak orang lebih suka menyiram sayur-sayuran dengan kerap dan sedikit demi sedikit. Dalam kes ini, tidak akan ada cukup cairan untuk menembus ke lapisan tanah yang mendalam di mana akar timun berada. Ini membawa kepada penipisan sistem akar dan kemunculan bintik kuning secara beransur-ansur pada daun pada timun.

menyiram di tanah

Cendawan serbuk

Kadang-kadang tanaman berubah menjadi kuning selepas munculnya cendawan tepung. Cukup mudah untuk menentukan penyakit seperti itu pada timun. Pertama, bintik putih muncul di daun bawah timun. Selepas seminggu, penyakit ini secara beransur-ansur merebak ke daun di bahagian atas semak. Mula-mula, pinggir mereka mula menjadi kuning, dan kemudian daunnya kering. Sekiranya cendawan tepung tidak disembuhkan tepat pada masanya, maka semua daun akan gugur dan tanaman akan mati.

Anda boleh menyingkirkan penyakit ini dengan bantuan ubat Zaslon atau Topaz. Adalah disyorkan untuk menggunakannya sebelum buah pertama terbentuk di semak.

cendawan serbuk

Fusarium

Sebab lain mengapa sempadan kuning muncul di daun adalah Fusarium. Kerana penyakit kulat ini, semua kapilari tanaman tersumbat, yang menyukarkan bekalan nutrien ke daun. Dalam kebanyakan kes, rawatan penyakit yang tepat pada masanya tidak membantu menyelamatkan semak yang dijangkiti, dan mereka mati. Oleh itu, disarankan untuk menyingkirkan semak yang mulai menguning terlebih dahulu agar penyakit ini tidak merebak ke tanaman yang sihat.

penyakit kulat

Apa yang perlu dilakukan sekiranya semak menjadi kuning

Setelah mengetahui mengapa daun kekuningan muncul dalam timun, disarankan agar anda membiasakan diri dengan kaedah utama merawat kekuningan. Terdapat beberapa ubat yang biasa digunakan untuk menghilangkan warna kekuningan dari timun.

semak menguning

Fitosporin

Sekiranya bintik kuning muncul di daun timun, maka boleh disembur dengan Fitosporin. Ia membantu menghilangkan kekuningan dengan cepat dan menyembuhkan tanaman daripada banyak penyakit. Ubat ini disyorkan untuk digunakan selama musim berbunga atau tumbuh, kerana selama periode ini lebih baik diserap oleh tanaman.

Sebelum menggunakan Fitosporin untuk rawatan semak, penyelesaian mesti dibuat. Untuk melakukan ini, tambahkan kira-kira 15-20 gram ubat kepada lima liter air rebus. Cecair yang dihasilkan dicampurkan dan disuntik selama 30-40 minit. Timun disembur seminggu sekali selama sebulan. Tidak disyorkan untuk melakukan ini dalam cuaca mendung, kerana hujan akan cepat membersihkan Fitosporin dari daun.

ubat phytosporin

Oxyhom

Banyak tukang kebun, apabila daun timun berubah menjadi kuning, semburkannya dengan Oxyhom. Ini adalah alat yang cukup berkesan dengan cepat anda dapat menyingkirkan penyakit pada tahap perkembangannya. Oxyhom boleh digunakan bukan hanya di jalan, tetapi juga di rumah hijau.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk serbuk, sebelum memproses anak benih timun, perlu menyediakan penyelesaian yang berfungsi. Semasa penyediaannya, kira-kira 20-30 gram Oxychom ditambahkan ke 10 liter air. Campuran yang dibuat disembur ke permukaan daun dengan pistol penyembur dua kali sebulan. Selang antara setiap penyemburan hendaklah sekitar 14-15 hari.

Oxyhom untuk timun

Topaz

Apabila daun mempunyai tepi yang ringan di sekitar tepi, anda harus menggunakan racun kulat Topaz. Dengan alat ini, anda dapat menyembuhkan semak dari cendawan serbuk dan penyakit lain yang disebabkan oleh bakteria kulat. Topaz dapat digunakan bukan hanya untuk perawatan bibit yang sudah dijangkiti, tetapi juga untuk pencegahan.

Fungisida terdapat dalam pelbagai bentuk, tetapi disyorkan untuk membeli Topaz dalam bentuk serbuk. Untuk menyediakan penyelesaian daripadanya, 20 gram ubat ditambahkan ke 10 liter air. Semasa pemprosesan, kira-kira dua liter Topaz harus dimakan per meter persegi tanah. Tumbuhan mesti disembur dua kali sebulan. Sekiranya selepas itu batas kuning tidak hilang, maka penggunaan ubat itu diperpanjang selama sebulan lagi.

topaz di tanah

Quadris

Sekiranya pelek daun berubah menjadi kuning di tepi, maka anda boleh menyingkirkan masalah ini dengan bantuan Quadris. Fungisida ini dikembangkan untuk memerangi kekuningan dan melindungi sayur-sayuran dari penyakit. Dengan bantuannya, anda dapat menyingkirkan cendawan tepung, larut malam dan cendawan tepung.Quadris sejurus selepas penyemburan menembusi daun dan melindungi mereka dari serangan patogen selanjutnya.

pertolongan dari quadris

Sebelum menggunakan Quadris, anda harus mula membuat campuran yang berfungsi. Untuk melakukan ini, seperempat bekas 10 liter harus diisi dengan air. Kemudian 200 ml Quadris ditambahkan ke dalam cecair. Penyelesaiannya dicampurkan dengan teliti, selepas itu 2-4 liter air ditambahkan ke dalam bekas. Campuran yang disediakan mesti digunakan dalam masa 24 jam, kerana tidak mungkin memproses sayur-sayuran dengannya.

Dianjurkan untuk menangani pemprosesan timun jika tidak ada angin sepenuhnya, sehingga cairan tersebut tidak menyemburkan tanaman tetangga di kebun.

pemprosesan timun

Cara memberi makan timun

Dianjurkan untuk memberi makan timun secara teratur dengan baja nitrogen, kerana kerana kekurangannya, daun mulai berubah warna. Dalam kes ini, pembajaan dari nitrogen mesti dilakukan tidak terlalu pekat, agar tidak membakar semak secara tidak sengaja. Untuk menyediakan larutan pembajaan, tambahkan 20-30 gram baja ke 5-7 liter air. Setelah menggunakan baja nitrogen, timun harus disiram dengan air suam.

beri makan timun

Juga, dengan bantuan nitrogen, pemberian makan foliar dapat dilakukan. Dalam kes ini, larutan akan disemprotkan ke semak dengan botol penyembur.

pemakaian foliar

Kesimpulannya

Bukan rahsia lagi bahawa tepi daun timun sering berubah menjadi kuning dan ini membawa kepada kematian tanaman. Penanam sayur pemula tidak tahu bagaimana mengatasi kekuningan daun. Untuk menyingkirkan masalah ini, adalah perlu untuk mengenal pasti punca-punca kekuningan dan memilih ubat yang paling sesuai untuk memerangnya.

kematian tumbuhan

Ulasan
  1. Igor
    6.06.2018 11:12

    Kekuningan daun timun adalah masalah yang tidak menyenangkan, tetapi untuk pertumbuhan yang lebih baik saya gunakan BioGrow dan anda tidak perlu menyesali pilihannya, alatnya keren, hasilnya jelas, anda boleh menggunakannya.

    Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu