Mengapa arnab kadang-kadang mengetuk kaki belakangnya dan bagaimana menghapuskan penyebabnya

Reaksi tingkah laku adalah manifestasi aktiviti oleh haiwan terhadap tindakan faktor persekitaran. Untuk memahami mengapa arnab mengetuk tajam dengan kaki belakangnya, anda perlu memerhatikan haiwan peliharaan itu sebentar. Hanya dengan cara ini, kita dapat "menguraikan" tingkah laku arnab dan memahami situasi mana yang menimbulkan manifestasi tingkah laku tersebut.

Amaran bahaya

Beberapa faktor yang menjengkelkan adalah bunyi yang kuat, tidak dapat difahami, perubahan keadaan secara tiba-tiba - ketika haiwan itu merasa bahaya untuk hidup. Arnab boleh bertindak balas dengan cara ini pada waktu yang berlainan dalam sehari, di dalam sangkar atau berjalan-jalan. Sebaik sahaja haiwan itu merasakan bahaya, ia mulai berdebar dengan cakarnya.

Seekor arnab dapat bereaksi dengan cara yang serupa dengan proses kawin, kerana dia ditempatkan di kandang dengan jantan. Betina dapat menganggap bergerak dari kandang ke kandang sebagai keadaan berbahaya, oleh itu dia mengetuk dengan kaki belakangnya. Sekiranya arnab menunjukkan pencerobohan, disarankan untuk mengembalikannya ke kandang "asli" dan cuba mengawan lagi dalam 1-2 hari.

Kerengsaan

Sebab-sebab ketidakpuasan atau kerengsaan boleh berbeza-beza. Pemilik memperhatikan bahawa haiwan yang paling sering mengetuk kaki mereka dalam situasi berikut:

  • menggantikan sangkar lama dengan yang baru;
  • walaupun perubahan kecil di dalam bilik menjengkelkan haiwan. Lagipun, dia perlu menyesuaikan diri dengan keadaan;
  • Haiwan peliharaan boleh kesal apabila keluar dari kandang secara paksa untuk membersihkan di dalam struktur. Penyelesaian optimum adalah membersihkan kandang ketika haiwan kesayangan berjalan-jalan.

Dipercayai bahawa kuping lebih aktif pada waktu pagi atau petang. Tetapi, jika terdapat sumber kerengsaan yang berterusan, arnab akan memukul kaki belakangnya pada waktu siang dan malam.

Bagaimana arnab menyatakan pencerobohan?

Dengan kerengsaan yang teruk, pendengaran mula berkelakuan cukup agresif. Lebih-lebih lagi, reaksi pada haiwan mungkin berbeza. Sebilangan individu memukul kaki belakang atau menghentak, melompat ke sebelah atau melarikan diri. Dalam kes ini, anda tidak perlu mengejarnya.

Pendapat pakar
Zarechny Maxim Valerievich
Ahli Agronomi dengan pengalaman 12 tahun. Pakar pondok terbaik kami.
Untuk lebih mudah mengembalikan rasa aman, beberapa kotak kadbod diletakkan di dalam bilik.

Manifestasi pencerobohan yang melampau - haiwan itu enggan berjalan, menggigit. Cara terbaik untuk menenangkan telinga adalah dengan memberikan rawatan. Sekiranya kewaspadaan berterusan, lebih baik meninggalkan haiwan peliharaan berbulu itu sendiri untuk memberinya masa untuk bertenang.

dua ekor arnab

Komunikasi dengan manusia dan arnab lain

Arnab sering bertindak balas terhadap situasi atau rangsangan dengan mengetuk kaki belakang mereka, melompat, dan bunyi yang tidak biasa.Penting untuk "membaca" tingkah laku haiwan peliharaan dengan betul untuk membantunya cepat terbiasa dengan bilik baru atau mengajarnya berkomunikasi dengan haiwan lain. Anda boleh menghilangkan pencerobohan atau kerengsaan dengan pelbagai cara:

  • letakkan haiwan kesayangan anda di tempat yang tenang dan tenang di dalam rumah;
  • pembinaan kandang burung yang luas akan membolehkan pendengaran berjalan bebas pada bila-bila masa sepanjang hari;
  • pilihan komunikasi terbaik adalah membongkok ke haiwan, daripada mengangkatnya tinggi untuk memegangnya di tangan anda.

Sekiranya arnab lain disimpan di apartmen, adalah penting untuk memastikan bahawa pendatang baru tidak tersinggung ketika bertemu. Juga, kadang-kadang wanita mengetuk dengan kakinya ketika dia ditanam di kandang lelaki untuk mengawan. Untuk membetulkan keadaan, disarankan untuk menangguhkan prosedur kawin selama beberapa hari (atau arnab dipilih pasangan lain).

Kelinci kelinci tidak sering menunjukkan pencerobohan atau kerengsaan. Untuk mengelakkan tingkah laku tersebut, anda perlu mengetahui sebab-sebab yang menimbulkan reaksi tersebut. Juga penting untuk dapat menghilangkan manifestasi ketakutan, pencerobohan, ketakutan dengan betul.

Tidak ada ulasan, jadilah yang pertama meninggalkannya
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu