Masa berapa kentang tumbuh dan matang dari penanaman hingga penuaian?

Kentang adalah salah satu sayur yang paling biasa, tanpanya sukar untuk membayangkan pondok musim panas. Masa pematangan kentang bergantung pada banyak faktor. Pertama sekali, ini adalah pelbagai ubi itu sendiri, dan juga keadaan cuaca. Sekiranya faktor pertama dapat dipengaruhi, maka faktor kedua harus ditangani. Sekiranya musim panas yang sejuk, maka panennya mungkin kurang.

Selepas berapa hari untuk menggali kentang?

Semasa menanam kentang, penting untuk mempertimbangkan kawasan tempat tinggal. Di daerah yang berlainan, waktu dari penanaman hingga penuaian varietas yang sama dapat berbeza-beza kerana perbezaan iklim.

gali kentang

Musim yang semakin meningkat oleh pelbagai jenis kentang:

 • Kentang awal yang matang kira-kira 50-61 hari setelah menanam ubi di dalam tanah.
 • Pelbagai pematangan awal matang 66-85 hari setelah menanam di tanah.
 • Varieti pertengahan musim akan masak 86-95 hari selepas penanaman.
 • Sedang lewat - dari 96 hingga 115 hari, setelah menanam ubi di dalam tanah.
 • Tarikh masak untuk kentang terlambat bermula pada 115 hari.

Musim tumbuh boleh berubah naik atau turun. Sekali lagi, ini bergantung pada keadaan cuaca sepanjang musim. Tidak mungkin mempengaruhi ini.

kentang awal

Apa yang menentukan kadar pematangan ubi?

Tetapi, walaupun telah memilih varietas sesuai dengan masa pematangan umbi, setelah menanam, seseorang tidak dapat memastikan bahawa penuaian dapat diperoleh tepat pada tanggal tertentu. Sebilangan besar faktor mempengaruhi musim tanam.

Faktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan:

kadar pematangan

 • Di kawasan manakah sayur tumbuh.
 • Kentang yang ditanam akan tumbuh lebih awal jika ubi ditanam pada awal Mei.
 • Cuaca.
 • Penggunaan sejumlah besar baja mineral dan organik.
 • Musim tumbuh kentang dikurangkan jika ditanam di tanah yang lemah dengan nutrien. Di tanah yang subur, pertumbuhan tidak bertambah cepat, dan anda dapat menuai hasil panen hingga akhir musim luruh.
 • Kekurangan kelembapan juga mempengaruhi seberapa cepat ubi tumbuh. Sekiranya musim panas kering dan sedikit hujan, maka tempoh penuaian kentang dikurangkan.

Sekiranya musim tanam dipendekkan untuk dua sebab terakhir, maka kentang seperti itu tidak akan begitu enak, dan juga akan disimpan dengan teruk. Oleh itu, jika boleh, disarankan untuk menyiram kentang secara berkala (jika tidak ada hujan pada musim panas) dan, sebelum menanam kentang di tanah terbuka, sapukan baja mineral dan organik ke tanah. Apabila ubi masak tepat pada waktunya, mereka akan sedap dan boleh disimpan lebih dari satu bulan.

menanam sayur

Bagaimana mempercepat pematangan kentang?

Anda boleh mempercepat pematangan kentang setelah tempoh berbunga kentang baru tidak perlu menggali pada akhir musim luruh.Ini akan membantu penduduk musim panas yang menangguhkan penanaman bahan penanaman. Anda juga boleh berusaha meningkatkan pertumbuhan kentang jika musim panas dan sejuk.

Apa yang harus dilakukan jika semak tumbuh dengan kuat dan tidak dapat ditangguhkan dengan penuaian?

tempoh berbunga

 • Cara termudah adalah memotong bahagian atas hijau, ketika bahan penanaman baru-baru ini mulai tumbuh, dan semak belum mulai mekar.
 • Agar kentang matang lebih awal, anda boleh menyemburkan semak dengan larutan tembaga sulfat 14 hari sebelum menuai. Produk ini mengeluarkan kelembapan dari daun dan ubi semakin matang. Bahagian atasnya mulai ditutup dengan bintik-bintik coklat pada bulan yang sama, keriting dan kering.
 • Sekiranya anda mempunyai musim panas yang panjang dan sejuk, anda boleh mempercepat pematangan kentang dengan bantuan magnesium klorat. Untuk 1 liter air, anda perlu mengambil 25 gram, cairkan klorat di dalam air dan semburkan pada semak. Tahap pematangan kentang kemudian akan dikurangkan, dan setelah beberapa lama ia boleh digali. Sekiranya cuaca kering, kentang masak setelah disembur selama 6 hari.
 • Agar kentang matang lebih awal daripada yang dijangkakan, kentang tersebut dapat dirawat dengan superfosfat. Semburkan kentang selepas kembang. Untuk 1 liter air suam, 25 g superfosfat. Lebih baik memilih waktu untuk prosedur pada waktu petang.
 • Umbi masak lebih cepat jika bercambah sebelum menanam di tanah. Perkara ini tidak sukar dilakukan dan memerlukan sedikit masa untuk percambahan. Kentang bercambah di kawasan yang berventilasi baik. Anda boleh meletakkan jerami atau jerami di lantai. Pada siang hari, suhu tidak boleh lebih dari +15. Pada waktu malam, untuk percambahan penuh, ia perlu diturunkan menjadi +7. Tumbuk kentang hendaklah dalam 2-4 minggu. Setelah akar pertama mula tumbuh di umbi, mereka disiram dengan larutan natrium klorida, amonium nitrat dan superfosfat (15:15:55 per 10 liter air). Selepas dua hari, ubi perlu disiram. Ini akan meningkatkan kadar pertumbuhan apabila kentang ditanam di dalam tanah.
 • Meluntur adalah cara lain untuk tumbuh lebih cepat. Kentang mesti dibentangkan dalam satu lapisan (tidak perlu meletakkannya sehingga sinar matahari memukul ubi). Selepas seminggu setengah, mata akan muncul di atasnya. Kemudian anda boleh mula mendarat. Kentang kering ditanam dengan cara biasa.

penyelesaian vitriol

Selepas prosedur ini, tahap pertumbuhan kentang akan dikurangkan dan kemudian anda boleh menggali kentang muda dengan selamat tanpa takut merosakkannya di tanah. Isu ini sangat relevan bagi penduduk musim panas yang plotnya terletak di dataran rendah, di mana air terkumpul, atau ketika tanah mengandung banyak gambut dan kentang tumbuh perlahan.

Bilakah untuk menggali kentang?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, kentang masak dengan cara yang berbeza. Dengan tanda apa anda dapat menentukan bahawa sudah tiba masanya untuk menggali hasil panen?

Tanda-tanda utama kentang masak:

bila hendak menggali

 • Tanda utama di mana anda dapat menentukan bahawa kentang matang adalah bahagian atas kering. Pada varieti matang awal, ini boleh bermula pada akhir bulan Julai. Setelah semua bahagian atas kentang yang telah kering kering, anda boleh mula menuai.
 • Perkara penting kedua yang perlu diberi perhatian ialah cuaca. Lebih baik menggali kentang dalam cuaca kering dan cerah. Sebagai peraturan, kentang matang pada akhir bulan Ogos. Oleh itu, lebih baik tidak menunda sehingga musim luruh dan melakukannya sebelum hujan. Sekiranya naungan organ vegetatif tumbuh-tumbuhan (daun, batang) berwarna hijau, maka anda harus memikirkan untuk mempercepat pematangan secara buatan.
 • Juga, pematangan bergantung pada penaburan. Sekiranya kentang ditanam pada akhir Mei, maka tidak perlu digali sehingga September. Ini dapat ditentukan oleh fasa perkembangan semak. Sekiranya bahagian atasnya masih hijau pada bulan Ogos, perlu beberapa minggu sebelum ia kering.

Gali penuaian kentang kemungkinan pada suhu tidak lebih rendah daripada +17 darjah.Kemudian, semasa penyimpanan, kentang tidak akan menjadi hitam dan tidak merosot. Waktu yang paling tidak menyenangkan adalah waktu pagi, ketika fros sudah tiba. Sekiranya anda menggali kentang pada waktu itu, ia akan cepat kering dan tidak boleh dimakan.

bahagian atas kering

Selepas menuai, perlu mengumpulkan semua bahagian atas dan rumpai. Sekiranya ini tidak dilakukan, maka pada tujuan seterusnya, laman web ini mungkin ditumbuhi rumpai dan memerlukan masa yang lama untuk membuangnya dari kebun.

Semasa menggali kentang, anda boleh memilih ubi terbaik dan terbesar untuk penanaman lebih lanjut. Mereka perlu ditinggalkan di bawah sinar matahari selama beberapa hari sehingga solanin mula berkumpul di kentang. Kulit mesti berwarna hijau kehijauan. Umbi seperti itu akan disimpan lebih lama dan tidak akan dimanjakan oleh tikus. Dan tahun depan anda dapat menuai hasil yang baik dari mereka.

 pendaratan lebih jauh

Sekiranya ruang mengizinkan, maka sebelum memasukkan kentang ke ruangan bawah tanah, mereka perlu disimpan di bawah sinar matahari sebentar. Dengan cara ini, anda boleh membunuh semua patogen, dan juga meningkatkan kualiti menjaga.

Kentang kering mesti disebar ke dalam beg, setelah membuang ubi yang manja dan terkoyak. Sebaiknya simpan kentang dari sinar matahari langsung agar tidak bercambah. Bilik harus berventilasi dengan baik, kelembapan di bilik bawah tanah harus tinggi. Mematuhi semua peraturan penanaman dan penyimpanan, anda boleh makan kentang sepanjang tahun.

 angkat kentang

Ulasan
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Terdapat sebilangan besar varietas, masa pematangannya sama sekali berbeza. Baja jenis apa yang anda gunakan juga penting. Saya cadangkan pastikan memberi makan tanaman dengan "BioGrow».

  Untuk menjawab
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  Dan saya tidak memberi makan kebun saya dengan bahan kimia dan semuanya tumbuh dengan hebat.

  Untuk menjawab
Sekarang menonton


Timun

Tomato

Labu